IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия повиши лихвите за пръв път от над десетилетие

Въпреки че темпът на растеж на потребителските цени е бил по-бърз от очакваното, перспективите за икономиката на Австралия все още са положителни

10:21 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка повиши лихвите за пръв път от над десетилетие в сряда - ход, който бе очакван от пазарите на фона на ускоряващата се инфлация, съобщи CNBC.

Във вторник централната банка реши основната лихва да бъде повишена с 25 базисни пункта (б.п.) до ниво от 0,35% - това е първото лихвено увеличение от ноември 2010 г.

Гуверньорът Филип Лоу заяви, че е правилният момент да се започне с премахването на "извънредните парични стимули", въведени, за да подкрепят австралийската икономика по време на пандемията.

"Икономиката се доказа като устойчива и инфлацията се ускори по-бързо и до по-високо равнище от очакваното", каза Лоу. "Има и доказателства, че ръстът на заплатите се ускорява. Като се има предвид това и много ниските лихвени равнища, то е подходящо да започнем процеса по нормализиране на паричните условия", довърши централният банкер.

Увеличението надмина очакванията на анализаторите за ръст от 15 б.п. на показателя, според медианните прогнози от анкета на Ройтерс.

Индексът на потребителските цени в Австралия е нараснал с 2,1% през първото тримесечие спрямо предходното, с което е надминал прогнозите за повишение от 1,7 на сто. На годишна база показателят се е увеличил с 5,1% - това е било най-високото равнище от 2001 г. и е надминало очакванията за резултат от 4,6%.

Лоу призна в своето изявление, че темпът на растеж на инфлацията е бил по-бърз от очакваното, въпреки че продължава да е под нивата в повечето други развити икономики.

В краткосрочен план се очаква потребителските цени отново да се покачат, но с разрешаването на проблемите на снабдителните вериги, инфлацията ще се върне към целевия диапазон на банката между 2-3%, посочи Лоу.

Перспективите за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Австралия "продължават да са положителни" - очакванията са БВП да нарасне с 4,25% през 2022 г. и с 2% през следващата година. Гуверньорът на финансовата институция обаче предупреди, че има няколко несигурни фактора, които биха могли да нанесат удар на икономиката, като войната в Украйна и пандемията в Китай.

След решението на банката доходността по 10-годишните държавни облигации се покачи, като към 10:06 ч. българско време тя е на ниво от 3,39%. В понеделник доходността по бенчмарка достигна 3,26%, което бе най-високото ниво от ноември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още