IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия се доближава до първото лихвено повишение от над десетилетие

Според регулатора основната инфлация в страната ще задмине целевия диапазон от 2-3% през първото тримесечие на тази година

11:24 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Австралия се доближава до първото лихвено повишение от над 10 години насам на фона на ускоряващата се инфлация и затегнатия пазар на труда, които насърчават ръста на заплатите. Това показаха протоколите от заседанието на банката през април, цитирани от Ройтерс.

Според регулатора основната инфлация в страната ще задмине целевия диапазон от 2-3% през първото тримесечие, като очакванията са все повече фирми да прехвърлят нарасналите разходи върху потребителите. Ръстът на заплатите все още изостава спрямо инфлацията, но вероятно ще се ускори, след като безработицата се сви до под 4%.

"Тези развития изместиха напред възможния момент за първото лихвено увеличение", става ясно от протоколите от заседанието. "През следващите месеци ще са налични допълнителни данни за инфлацията и разходите за труд", пишат в документа.

Предстои данните за покачването на цените да бъдат публикувани на 26 април. Очакванията на анализаторите са инфлацията да се е ускорила с 1,0% или повече през първото тримесечие, с което годишното равнище на показателя ще достигне поне 3,2 на сто.

Ако прогнозите се потвърдят, това би бил първият път от началото на 2010 г., в който покачването на цените задминава целевия диапазон на банката от 2-3%. Статистиката за заплатите за първото тримесечие на 2022 г. ще бъде публикувана на 18 май.

"Въпреки че индексът на заплатите за първото тримесечие ще покаже ограничен ръст, смятаме, че той ще бъде потъпкан от бързоускоряващата се инфлация и продължаваме да поддържаме прогнозите ни, че банката ще започне да затяга паричната политика през юни", каза старшият икономист в Capital Economics Марсел Тийлайънт.

Пазарите залагат силно на лихвено увеличение до ниво от 0,25% до заседанието на регулатора на 7 юни. Освен това има очаквания и за още почти седем лихвени увеличения. Прогнозите отчасти отразяват очакванията за агресивно затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още