IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия се изстреля до 20-годишен връх

Данните за рекордното покачване на потребителските цени, достигнало 5,1% през първите три месеца на 2022 г., подкрепят очакванията за по-високи лихви

10:40 | 27.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на потребителските цени в Австралия е достигнал най-високото си равнище от две десетилетия насам през последното тримесечие, след като петролът, жилищното строителство и храните са поскъпнали, съобщи Ройтерс.

Данните подкрепят нарастващите виждания, че вече няма необходимост централната банка на страната да поддържа лихвите на извънредно ниски равнища от 0,1% и че скоро трябва да ги повиши, евентуално на следващото си заседание на 3 май, вместо да изчаква това през юни.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 2,1% през първото тримесечие спрямо последното на 2021 г., задминавайки пазарните прогнози за 1,7% ръст. На годишна база показателят е нараснал с 5,1% спрямо отчетените 3,5% през предходното тримесечие, като това е било най-голямото увеличение от 2001 г. насам.

Внимателно следен измерител на основната инфлация, който изключва волатилността в цените на 30% от стоките, е нараснал с 1,4% през първото тримесечие на 2022 г. Годишното му увеличение в размер на 3,7% е достигнало най-високото си ниво от началото на 2009 г.

Това е първият път от 2010 г. насам, в който основната инфлация задминава целевия диапазон на централната банка на Австралия от 2-3%.

Според икономисти в ANZ Bank покачването на цените отчасти се дължи и на набраната инерция при ръста на заплатите, а не само на случващото се в световната икономика. "Очакваме централната банка да завиши лихвите с 15 базисни пункта следващата седмица. Инфлационният натиск е набрал инерция и се е разширил. Смятаме, че лихвено равнище от 0,1% е неподходящо на този фон" допълват експертите.

Пазарите също залагат на увеличение на показателя следващата седмица, макар че повечето инвеститори все още смятат, че то ще се случи през юни, тъй като затягане на паричната политика ще предизвика политически сътресения преди изборите на 21 май.

Данните в сряда показват още, че петролът е повел повишенията, поскъпвайки с 35% за година, докато цената на новите жилища се е покачила с рекордните 13,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още