IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватски космически център става реалност

Хърватският клон на швейцарската компания S3 планира да развие редица космически технологии и през 2020 г. да започне туристически полети

18:00 | 18.02.15 г. 1
<p>
	Д-р Слободан Данко Босанац заявя хърватските космически амбиции. <em>Снимка: LikeCroatia</em></p>

Д-р Слободан Данко Босанац заявя хърватските космически амбиции. Снимка: LikeCroatia

Хърватия скоро ще се сдобие с първия си космодрум и с база за производство на компоненти за системи за изстрелване на сателити, съобщава хърватският информационен портал Индекс.

Това обяви швейцарската фирма Swiss Space Systems (S3), която наскоро откри филиал в Хърватия. В него засега работят само четирима души, но в бъдеще се предвижда привличане на голям брой специалисти.

Компанията съобщи, че дейността ѝ в Хърватия ще осигури много нови работни места за строителството на космодрума, което трябва да бъде завършено до 2020 г., за изграждането на необходимата инфраструктура към него, както и за производството на компоненти за сателитните системи. Предвидено е космодрумът да се използва за изстрелване на сателити и за суборбитални пътнически полети.

"Нашата цел е да превърнем Хърватия в една от страните, които ще оформят бъдещето на ерата на пътувания в космоса на човечеството“, заяви д-р Слободан Данко Босанац, водещата личност зад хърватския офис на S3.

Освен производствената дейност хърватският филиал, в сътрудничество с местните университети и изследователски центрове, ще играе важна роля в тестването на аерокосмически технологии в областта на малките сателити.

"Хърватия има за цел да развие аерокосмическия сектор, а това е и част от правителствената стратегия за инвестиции в прогресивни технологии. Освен това се предвижда и основаване на хърватска космическа агенция за стимулиране на тази дейност", заяви Сладжан Зовко, директор на хърватския клон на Swiss Space Systems.

"Това е ситуация, в която и двете страни печелят – и хърватите, и швейцарците", обясни Паскал Жоси, бивш военен пилот и основател на S3 заедно с космонавта Клод Николие през 2012 г. „Нашето взаимно съдействие ще бъде много плодоносно“.

Компанията планира да въведе симулации с нулева гравитация през 2016 г., а първите изстрелвания на сателити, нужни за развитието на услугата, ще се случат през 2018 г. Първите суборбитални полети на пътници и товари са насрочени за 2020 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikolas
преди 9 години
И ние ще направим космическа агенция: Българска агенция по космически изхвърляния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още