fallback

Пак ни питат: Да имаме ли изобщо домейн на кирилица и какъв да е той?

Като възможни отговори, освен отхвърленото "бг", се предлагат „бгр“, „българия“, „бъл“ и „бя“

12:59 | 21.07.10 г. 7

Нова анкета за името на националния домейн на България на кирилица е публикувана на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), съобщиха от ведомството. 

Министерството търси общественото мнение за наличие на домейн на България на кирилица, за отхвърленото по-рано от Международната организация за интернет имената и адресите ICANN име „бг“ или за четири от най-предпочетените имена в първата анкета от декември миналата година. Това са „бгр“, „българия“, „бъл“ и „бя“.

Изборът на ново име се налага от отказа на ICANN да регистрира символите „бг“ за национален домейн на кирилица. Причина за оценката на независимите експерти е визуалната прилика на предложението със съществуващи двубуквени домейни.

Въпреки широката обществена подкрепа в България за „бг“ като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет имената са световен ресурс и играят важна роля за стабилността на глобалната мрежа.

Независимо от отказа, МТИТС има готовност да използва всички възможности за повторно заявяване на домейна „бг“, ако допитването потвърди, че това е единственият приемлив избор за българското общество, посочват от пресцентъра.

На сайта на министерството има и втора анкета, чиято цел е да направи проучване за отношението на българския интернет потребител към модела на управление на домейна от първо ниво за България „.bg“.

Процедурата за регистриране на домейни на азбуки, различни от латиница, пред ICANN стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
fallback