IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство се допитва с анкета за домейна ни на кирилица

Предложения на страницата на ведомството се очакват до 31 декември 2009 г.

13:34 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Транспортното министерство се допитва с анкета за домейна ни на кирилица

На интернет страницата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е публикувана анкета за избор на символи, които да бъдат използвани за националния домейн на кирилица, съобщиха от ведомството.

Името трябва да се състои от минимум две букви, поне една от които е визуално различна от латинските. Символите трябва да бъдат смислово и еднозначно асоциирани с името на държавата ни, а името трябва да бъде различно от съществуващи до момента означения на други държави или територии.

Например бг, написано с малки букви, е визуално близо до br на латиница - кодът на Бразилия. По същата причина Русия, със съществуващ 2-буквен код .ru, кандидатства не за .ру (кодът на Парагвай на латиница), а за .рф.

Предложения се очакват до 31 декември 2009 г. Двама от участниците в допитването, които са предоставили валиден адрес и име, ще получат награда от МТИТС – лични електронни подписи.

МТИТС планира да организира в началото на 2010 година и кръгла маса по въпросите на новите имена на домейни на държавите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още