fallback

ГДБОП спря четири сайта в акция срещу интернет пиратството

Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com

15:39 | 30.07.10 г. 9

Служители на сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП проведоха най-мащабната до момента операция срещу интернет пиратството в България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, които са разпространявани музика, филми, софтуер, книги, развлекателен софтуер без съгласието на носителите на авторските права, посочват от пресцентъра.

Операцията е проведена вчера на територията на столицата и е реализирана след няколкомесечно разследване по сигнал от дружества, носители на авторското право в областта на видео, аудио, книго и софтуерната индустрия за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители.

В хода на оперативните действия антимафиотите са установили, че организираната престъпна група е използвала сложни механизми за замаскиране на местонахождението на сървърите, в които имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хил. компакдиска, пише в съобщението.

Групата е печелела от интереса на интернет потребителите, които за да получат достъп до съдържанието, са изпращали SMS-и и ка влизали в сайтовете след получаване на код. Според първоначална информация от незаконната дейност престъпната структура е усвоила сума от над 5 млн. лева, се посочва в съобщението.

Чрез спрените сайтове са били разпространявани и порнографски филми срещу заплащане, посочват от пресцентъра.

При проведените обиски на центрове за колокация са иззети 18 сървъра с обеми на хард дисковете над 120 терабайта. От офиса на 37 годишния Р. О. - организатор на престъпната дейност, са иззети две компютърни системи и документи, свързани със създадената престъпна организация. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Проведената операция се определя като най-голямата до момента като количество иззети информационни носители на обекти на авторското право в световен мащаб.

Междувременно в съобщение до медиите от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) съобщиха, че те са подали сигнал, че посредством nanoset.net се разпространяват пиратски музикални продукти, които са от каталозите на членовете на БАМП. Оттам приветстваха акцията на ГДБОП.

През юни след акция на ГДБОП беше спряна онлайн библиотеката chitanka.info, която скоро след това се появи на друг адрес, а към момента е достъпна на стария си адрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
fallback