IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГДБОП спря четири сайта в акция срещу интернет пиратството

Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com

15:39 | 30.07.10 г. 9
ГДБОП спря четири сайта в акция срещу интернет пиратството

Служители на сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП проведоха най-мащабната до момента операция срещу интернет пиратството в България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, които са разпространявани музика, филми, софтуер, книги, развлекателен софтуер без съгласието на носителите на авторските права, посочват от пресцентъра.

Операцията е проведена вчера на територията на столицата и е реализирана след няколкомесечно разследване по сигнал от дружества, носители на авторското право в областта на видео, аудио, книго и софтуерната индустрия за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители.

В хода на оперативните действия антимафиотите са установили, че организираната престъпна група е използвала сложни механизми за замаскиране на местонахождението на сървърите, в които имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хил. компакдиска, пише в съобщението.

Групата е печелела от интереса на интернет потребителите, които за да получат достъп до съдържанието, са изпращали SMS-и и ка влизали в сайтовете след получаване на код. Според първоначална информация от незаконната дейност престъпната структура е усвоила сума от над 5 млн. лева, се посочва в съобщението.

Чрез спрените сайтове са били разпространявани и порнографски филми срещу заплащане, посочват от пресцентъра.

При проведените обиски на центрове за колокация са иззети 18 сървъра с обеми на хард дисковете над 120 терабайта. От офиса на 37 годишния Р. О. - организатор на престъпната дейност, са иззети две компютърни системи и документи, свързани със създадената престъпна организация. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Проведената операция се определя като най-голямата до момента като количество иззети информационни носители на обекти на авторското право в световен мащаб.

Междувременно в съобщение до медиите от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) съобщиха, че те са подали сигнал, че посредством nanoset.net се разпространяват пиратски музикални продукти, които са от каталозите на членовете на БАМП. Оттам приветстваха акцията на ГДБОП.

През юни след акция на ГДБОП беше спряна онлайн библиотеката chitanka.info, която скоро след това се появи на друг адрес, а към момента е достъпна на стария си адрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Е разбира се че иронично го казах, не съм търсил в тези сайтове и не знам дали се плаща. Но може би не трябваше да имам доверие на разказа, щото напоследък трудно намирам дори на грам истина във всяко изявление на министерството на г-н Цветанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
А забраната за разпространение на порното пък е най-голямата простотия в НК, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
any74
преди 13 години
до madcow : за другите 3 сайта незнам, но специално от наносет съм теглила и сийдвала филми и други без да плащам и една стотинка!!! Дори можеше да се тегли без да си регистриран потребител - как ще ти искат пари щом като дори не ти е нужна регистрация даже?! Оправили престъпността в България,че се заели с торент саитовете.За пари е всичко - то си е ясно като бял ден. Лапачи гадни - не се налапаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Macata
преди 13 години
Приятели, нашата цъфнал държавица оправи всичките си проблеми и с кризата и с безработицата и с ниските заплати и сега просто това оставаше.Чудят се как да отчетат дейност пред Чужденците да не кажат после, че не си вършат работата.А това, кое е по-добре за хората, друг да го мисли.Ей, народ няма да остане в тая държава докато ни управляват лапачници.... Чудя се как съм живяла до сега в тая мила България, но едно знам със сигурност. Така не се управлява доволен народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
vendola
преди 13 години
Реално ако забранят който и да е Торент тракер нарушават гражданските права!Нямат законово право да закриват торент тракер дори и той да предлага торенти с защитено авторско право( с изключение на порното,там вече има закони,които забраняват разпространяването и притежанието на определени видове и жанрове порно без значение от обстоятелствата)! Торента е на принципа вземи - сподели!Ако аз споделя музикален албум с останалите потребители и този албум е със защитено авторско право не би трябвало да съм наказателно отговорен,защото аз го споделям не агитирам никой да го сваля нито пък да заплаща за услугата,единствено изисквам да бъде споделен ( сийдван ) за да може да бъде теглен и от други хора АКО ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ! Доколкото съм чел торентът е създаден с цел обмен на информация.Забранят ли го е все едно да ти забранят да общуваш с някой,което против конституцията на нашата държава!А вече торент тракера свързва потребителите в една обща мрежа в която могат да споделят своята информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
piracy_not_dead
преди 13 години
добре ама само замунда и арена да не закачат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
piracy_not_dead
преди 13 години
когато ни направите заплатите по 2000 лв да можем да си копуваме оригинален софтуер и филми тогава хубаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
renegate
преди 13 години
"Не е луд този който яде баница а този който му я дава!" - Стара Българска поговорка. Щом има кой да плаща ще се намери кой да предложи.Питам - Защо винаги сме били най-големите овце? Защо ГДБОП не удари сървърите със сходни функции в САЩ? Ама много сме добри ей. Навремето ни хокаха за оръжейните фирми, че сме продавали оръжие. Добре. Закрихме ги. Сега САЩ продава оръжие на същите държави, за които ни хокаше. Загубихме милиарди. Имахме заводи за компакт дискове, видиш ли обаче покрай легалната продукция бълвали и пиратска. Добре. Закрихме ги. Сега един завод нямаме! Обаче в САЩ никой не си пипа заводите. Загубихме милиони. Сега са подгонили разни стор сървъри, които са измислени в САЩ и там ги има в изобилие. Защо в САЩ не ги закрият? Нека ГДБОП след като така ефективно се борят с престъпността да отидат в САЩ да закрият RapidShare! Там също се плаща! Ама не да филтрират достъпа само от България, а да отидат да го закрият, да изземат сървърите и т.н. Да видим дали някой в САЩ ще им п
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Как може толкова нагли пирати! Да взимат пари за съдържание, което може да се намери напълно безплатно в арената, замундата и piratebay!Добре, че ГДБОП са ги спряли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още