IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell купува компанията за съхранение на данни Compellent за 960 млн. долара

Преди три месеца Dell загуби битката с HP за друга компания за съхранение на данни - 3Par

16:41 | 13.12.10 г.
Dell купува компанията за съхранение на данни Compellent за 960 млн. долара

Dell Inc е постигнала споразумение за придобиването на компанията за съхранение на данни Compellent Technologies Inc за около 960 млн. долара в брой, съобщи Ройтерс.

Акциите на Dell поевтиняха с близо 1% рано в понеделник, след като обяви, че ще предложи 27,75 долара за акция на Compellent, което е с около 3% по-малко от цената на затваряне на акциите на Compellent в петък на борсата в Ню Йорк. Акциите на Compellent се понижиха с 2,4%, или 71 цента, до 28 долара по време на предварителната търговия, въпреки че все се търгуваха с близо 1% над офертата на Dell.

Акциите на Compellent поскъпнаха с около 46% от края на октомври, когато за първи път се появи информация за преговори между двете компании.

Сделката беше очаквана, след като Dell и Compellent обявиха миналата седмица, че провеждат „напреднали разговори“. Тогава Dell каза, че ще предложи 27,50 долара за акция на компанията за съхранение на данни.

Придобиването се очаква да бъде финализирано в началото на 2011 г.

В опит да се подготвят за икономическо възстановяване и да се превърнат в „магазини за всичко“ за технологичните нужди на корпоративните клиенти, Dell, HP и IBM търсят възможности за сделки през последната година. Преди три месеца Dell загуби битката с HP за друга компания за съхранение на данни - 3Par.

Съхранението на данни играе ключова роля в дистанционния достъп до изчислителна мощ и данни в интернет. Dell навлезе на този пазар през 2008 г. с покупката на EqualLogic.

Compellent е специализирана в съхранението и възстановяването на данни за малки и средни компании, докато 3Par се цели в бизнеса във високия сегмент.

С последните сделки за компании за съхранение на данни в сектора останаха малко потенциални обекти за придобиване, въпреки че за такива се считат също и CommVault Systems Inc, Pillar Data Systems и DataDirect Networks. Според някои анализатори NetApp Inc също може да се разглежда като потенциална цел за придобиване, но с пазарна капитализация от близо 20 млрд. долара компанията може да се окаже твърде голям залък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още