IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джулиан Асанж: WikiLeaks няма да може да оцелее

Сайтът ще бъде закрит, ако не се промени ситуацията с неговото финансиране, посочи неговият основател

15:30 | 11.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Джулиан Асанж: WikiLeaks няма да може да оцелее

WikiLeaks, който е изправен пред финансови затруднения, "няма да може да оцелее предвид това накъде отиват нещата", предупреди основателят на сайта Джулиан Асанж, цитиран от АФП. WikiLeaks ще бъде закрит, ако не се промени ситуацията с неговото финансиране, заяви той в интервю за радио Europe1.

По думите на Асанж сайтът губи по 500 000 евро седмично от това, че всичките му сметки, по които по-рано се получаваха даренията, са блокирани.

Основателят на WikiLeaks се оплака също така, че е под постоянно полицейско наблюдение. "Представете си как бихте се чувствали вие, ако имахте електронна гривна на крака си", каза Асанж.

Той обаче отбеляза, че въпреки силния натиск проектът се развива по-бързо от когато и да е.

"През последните три месеца сме публикували повече материали, отколкото за една година. Освен това, виждайки как властите оказват натиск върху WikiLeaks и върху мен лично, хората започнаха активно да ни подкрепят", каза Асанж.

По думите му ръководството на проекта се старае да отговаря на удара с удар.

"Подозирахме държави в злоупотреба с власт, както и че манипулират големи компании, но сега имаме нагледни доказателства за това", заяви основателят на WikiLeaks.

В края на 2010 г. редица големи финансови организации като Bank Of America и MasterCard блокираха всички сметки, през които се осъществяваха паричните преводи за WikiLeaks.

В отговор Асанж намекна, че в следващата серия публикувана информация ще има и част, "посветена на голяма корпорация".

Интервюто с Джулиан Асанж бе излъчено в деня, в който в Лондон е насрочено съдебно заседание. На него трябва да бъде определена началната дата на процеса по искането на Швеция австралиецът да й бъде предаден, за да бъде съден по обвинения в сексуални престъпления.

САЩ от своя страна планират да съдят Асанж за шпионаж, след като WikiLeaks публикува хиляди поверителни американски дипломатически телеграми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Ами да отвори друг сайт, например "Dirty leaks" и да продължава Святото дело ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
citizen_bg
преди 13 години
Да се надяваме, че няма да излезе "българче". БГ-то съм я отписал, но ако и останалия свят подвият опашка, тежко ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
Няма да изкара още дълго време тоя пич :). Трябва малко далаверки да върти за да оцелее иначе като се опълчи срещу всички правителства(най големите мафии на света) ще има бая "бой" да яде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още