IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е най-стойностната глобална марка

Компанията, основана от покойния Стив Джобс, изпревари Cocа-Cola в годишната класация на European Brand Institute

20:09 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Apple е най-стойностната глобална марка

Производителят на iPod и iPhone – Apple, е най-стойностната глобална марка, изпреварвайки Cocа-Cola, обяви European Brand Institute, съобщава Bloomberg.

Apple оглавява класацията на института, като марката й е оценена на 69,7 млрд. евро в проучване на над 3 хил. компании от 24 страни.

Според класацията на базираната във Виена организация на трето място е Microsoft, а конкурентът й Google е четвърти.

През май Apple измести от челното място Google по цена на марката си в доклад на Millward Brown.

Марките на компаниите от Северна Америка са оценени на двойно по-голяма сума от тези на европейските фирми. Всички компании от челната десятка са американски.

Начело в Европа е производителят на луксозни стоки LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, като корпорацията е 15-та в света.

На второ и трето място на Стария континент са Vodafone – най-големият мобилен оператор в света и производителят на бира Anheuser- Busch InBev NV, който прави Budweiser и Stella Artois.

Nokia, която оглави европейската класация през 2009 г. и бе втора през миналата, се смъкна до 14-то място през тази година в Европа и до 45-то в глобален план.

Фирмените марки имат най-голям принос към местните икономики във Финландия, Швейцария, Люксембург, Швеция, Дания и Австрия, показва проучването.

Институтът включва в годишната си класация, както частни, така и публични компании, като използва своя методология за изчисление стойността на марката, в която влизат фактори като пазарна стойност, приходи на марката и общи приходи.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още