IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските данъчни проверяват Google за нарушения

В рамките на три години компанията си е спестила повече от 3,1 млрд. долара

18:15 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Залата за почивка в офиса на Google в Цюрих. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залата за почивка в офиса на Google в Цюрих. Снимка: Ройтерс

Американската данъчна служба Internal Revenue Service (IRS) е стартирала проверка срещу онлайн гиганта Google. Според материал на Bloomberg агенцията иска да провери доколко законна е практиката на Google да пренася всяка година по около 1 млрд. долара от печалбата си, която е натрупала в Европа и САЩ, в страни с ниски данъчни ставки.

Практиката, позната под имената "Double Irish" и "Dutch Sandwich", представлява пренос на парите през Ирландия, Холандия или Бермудите, за да може компанията да се възползва от ниските данъчни ставки. През второто тримесечие на годината средната данъчна ставка, с която Google е бил облаган, е 18,8%, но средностатистическата ставка за САЩ е 39,2%, пише още в материала на агенцията.

Най-важният проблем е движението на софтуер и интелектуална собственост, които са лицензирани в чужбина, твърди източник на Bloomberg. Така например Google би могла да направи придобиване на своите чужди дъщерни компании и така да плати по-малко данъци. Според изчисления в рамките на три години компанията си е спестила повече от 3,1 млрд. долара (2,3 млрд. евро).

До този момент IRS не е потвърдила официално разследването и по принцип не дава информация за отделни данъкоплатци.

Властите във Франция също са започнали финансова ревизия, но не дават допълнителна информация. Пред британския вестник The Guardian говорител на Google е заявил: „Задължили сме се пред нашите акционери да изградим ефективна данъчна структура. Тя отговаря на правилата на всички държави, в които правим бизнес“. Във Великобритания Google не само е платил високи данъци, но е създал и хиляди работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още