fallback

Учени ще работят по общи стандарти на зарядните устройства за батериите

Консултативният съвет по околна среда към екоминистерството обмисля мерки за намаляване на вредните отпадъци от електронното и електрооборудването

13:06 | 23.11.11 г.

Български учени ще инициират създаването на унифициран стандарт за зарядните устройства на батериите, като целта е идеята им да бъде обсъдена и от отговорните институции в Европейския съюз.

Това съобщиха от екоминистерството след днешното заседание на консултативния съвет по околна среда, в който участваха министър Нона Караджова и президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Над 50 хил. тона зарядни устройства излизат от употреба всяка година и се превръщат в потенциален отпадък. Освен потребителското неудобство използването на толкова много и различни зарядни устройства има сериозно екологично и ресурсно измерение, се посочва в мотивите за създаване на уеднаквен стандарт. 

Прилагането на универсално зарядно устройство и хармонизирани стандарти за батериите би предизвикало намаляване на количествата генерирани отпадъци от електронно и електрическо оборудване и би повишило енергийната ефективност, обясниха от екоминистерството.

В дългосрочен план решението ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове, генерирани при производството и потреблението на различните видове батерии, обясниха експерти.

Участниците в дискусията са се обединили около предложението да се проведе международна научна конференция по темата, а самото министерство да предприеме конкретните стъпки за представянето на идеята на ниво Европейски съюз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 09.09.22 г.
fallback