IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отлага разглеждането на сделката между Motorola Mobility и Google

Комисията е поискала допълнителна информация, което не е необичайно при подобни големи поглъщания

17:53 | 13.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС отлага разглеждането на сделката между Motorola Mobility и Google

Европейската комисия е изискала допълнителни документи за планираното вливане на Motorola Mobility в Google. Това е потвърдила говорителка на ЕК пред Bloomberg.

В резултат на това процедурата е временно спряна, показва сайтът на антитръстовата агенция. С това решението, което първоначално се чакаше на до 10-и януари, ще бъде отложено.  

Цената на сделката е 12,5 млрд. долара, обявиха и двете компании. С новата си придобивка Google иска да засили попадналата под кръстосан огън заради патенти платформа за смартфони и таблети Android, смятат анализатори.

Според говорителката Амелия Торес става дума за „определени документи, които са решаващи за оценяването на транзакцията“. След получаването им процедурата ще бъде продължена.

Не е необичайно при толкова големи поглъщания да се иска допълнителна информация – преди всичко, защото има съмнения за възникване на картел. Досега Google е информирал ЕС само формално за планираното придобиване.

Опасенията, според които след покупката на Motorolа онлайн гигантът ще навлезе в хардуерния бизнес, бяха отречени от концерна. Компанията настоява на това, че е заинтересована преди всичко от патентите на Motorola. С покупката интернет концернът ще получи достъп до 17 000 запазени права и още 7500 подадени молби за патенти.

Те ще помогнат на Google в патентния му спор с Oracle за прилагането на Java в Android. Патентите обаще ще са от помощ и за партньорите, ползващи мобилната операционна система Android, като Motorola Mobility, HTC и Samsung, които трябва да се отбраняват в съдебни спорове от Apple.

Motorola ще продължи да бъде независим производител. „Не смятам, че трябва да мислите, че Google ще навлезе с придобиването на Motorola в бизнеса с хардуер“, заяви през октомври Анди Рубин, ръководител на поделението Android.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още