fallback

Спират нежеланите SMS-и с промени в Закона за електронните съобщения

Утре текстовете ще бъдат гласувани от депутатите на второ четене

18:29 | 14.12.11 г. 3

Нежеланите телефонни съобщения могат да бъдат спрени с промени в Закона за електронните съобщения. Текстовете, които днес минаха на първо четене в парламента, ще бъдат гласувани на второ четене утре, съобщи БНР.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по транспорт Светослав Тончев заяви пред националното радио, че „така нареченият SMS тероризъм ще бъде спрян“.

„Досега глобите, които се налагаха за този вид дейност на операторите, бяха по общите условия. Въвеждат се специални изисквания към операторите и специални ограничения“, коментира Тончев.

Темата за нежеланите кратки съобщения беше повдигната покрай колективните искове на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу мобилните оператори у нас заради непоисканите SMS-и за играта "Стани милионер". Ведомството заведе исковете след постъпили стотици жалби на потребители.

Проверка на комисията установи, че организаторът на играта е изпращал заблуждаващи съобщения до абонатите на мобилните оператори.

Днес от комисията съобщиха, че организаторът на играта и мобилните оператори са отстранили нередностите.

Фирмата-организатор е публикувала на сайта си информация за начина на участие в играта и отказ от него. Начините за отказ от участие в играта са посочени и в изпращаните кратки съобщения до потребителите.

Освен това комисията посочва, че е отстранено заблуждаващото послание, че участието в играта е безплатно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
fallback