IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират нежеланите SMS-и с промени в Закона за електронните съобщения

Утре текстовете ще бъдат гласувани от депутатите на второ четене

18:29 | 14.12.11 г. 3
Спират нежеланите SMS-и с промени в Закона за електронните съобщения

Нежеланите телефонни съобщения могат да бъдат спрени с промени в Закона за електронните съобщения. Текстовете, които днес минаха на първо четене в парламента, ще бъдат гласувани на второ четене утре, съобщи БНР.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по транспорт Светослав Тончев заяви пред националното радио, че „така нареченият SMS тероризъм ще бъде спрян“.

„Досега глобите, които се налагаха за този вид дейност на операторите, бяха по общите условия. Въвеждат се специални изисквания към операторите и специални ограничения“, коментира Тончев.

Темата за нежеланите кратки съобщения беше повдигната покрай колективните искове на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу мобилните оператори у нас заради непоисканите SMS-и за играта "Стани милионер". Ведомството заведе исковете след постъпили стотици жалби на потребители.

Проверка на комисията установи, че организаторът на играта е изпращал заблуждаващи съобщения до абонатите на мобилните оператори.

Днес от комисията съобщиха, че организаторът на играта и мобилните оператори са отстранили нередностите.

Фирмата-организатор е публикувала на сайта си информация за начина на участие в играта и отказ от него. Начините за отказ от участие в играта са посочени и в изпращаните кратки съобщения до потребителите.

Освен това комисията посочва, че е отстранено заблуждаващото послание, че участието в играта е безплатно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Кърчев
преди 10 години
Нежеланите SMS-и могат да бъдат много лесно ограничени, но трябва да има воля за това. Преди да бъде изпратено съобщение с рекламен характер, да бъде питан потребителят дали желае да получава такива съобщения. Това негово волеизявление да се записва в изформационната база данни за сътветният номер на сим картата. Когато рекламодателят иска да направи съответният СПАМ макар и таргетирано, софтуера да не му позволява да извърши това /волно или неволно/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
pioner
преди 12 години
първо се научи да пишеш правилно и тогава може и да имаш шанс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Xman1
преди 12 години
Според мен трябва да има начин, човек да откаже получаването на каквито и да е реклами через СМС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
глупости аз току що полу4их смс че съм избран да стана милионер ахахах ама аз не искам да съм милионер4е и си пропуснах шанса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още