fallback

Пинкъс: Доволни сме от IPO-то на Zynga

Целта на компанията в крайна сметка е да бъде оценена на над 1 млрд. долара

12:33 | 17.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Главният изпълнителен директор на Zynga Inc. Марк Пинкъс приключи 2011 г. като лице на дългоочаквано първично публично предлагане. Сега той се опитва да докаже, че истерията бе оправдана, пише в свой материал Wall Street Journal.

В началото на миналата година базираната в Сан Франциско компания, която прави социални игри като Farmville, която се играе във Facebook, бе на път да направи едно от най-горещите първични публични предлагания на 2011 година. Но когато Zynga най-накрая стана публична през миналия месец, цената на акциите падна с 5% още в първия ден на търговията, и оттогава се търгува под началната цена от 10 долара за акция. 

45-годишният Пинкъс беше подложен на критика заради предполагаемия натиск, който е оказвал на някои свои ранни служителите да предоговарят своите пакети на възнаграждение в акции. Някои видяха в това негов опит за подкопаване на традицията на младите предприемачи от Силициевата долина за наемане в стартиращите фирми с ниски заплати, но с надежда за евентуален голям пакет от собствения капитал, ако и когато компанията стане публична. 

Сега Zynga е изправена пред въпроса дали ще може да запази производството на хитови игри, дори и да работи върху намаляване на зависимостта си от Facebook.

След мълчанието си около IPO-то на Zynga сега Пинкъс даде интервю за Wall Street Journal, в което обсъжда културата на Zynga, цената на акциите и потенциала за бъдещ растеж на приходите и онлайн хазарта.

Пинкъс заявява, че целта на компанията е да постигне милиардна стойност. Според него това е можело да стане само на борсата, където да бъдат привлечени нови инвеститори. Основателят на  Zynga твърди, че в това отношение компанията е постигнала успех.

На въпрос на WSJ за спадащите цени на акциите Пинкъс отговаря, че борсовият дебют на компанията му е по-успешен от последните IPO-та в сектора и компанията е в добра позиция за бъдещ растеж. 

Изпълнителният директор твърди, че компанията не е съобразявала борсовия си дебют с тенденциите на борсата, а само с това, че самата фирма е била готова да стане публична.

„Не сме експерти по борсова търговия и нямаме намерение да бъдем“, каза той. „Тази история ще се играе през следващите няколко години, а не през следващите няколко борсови дни“.

Следващото голямо предизвикателство пред Пинкъс е да поддържа вниманието на приблизително 2800 служители на Zynga фокусирано върху изработването на онлайн игри, които бяха горивото за растежа.

„Мисля, че ще запазим чувствата на хората към нашия старт-ъп“, добавя Пинкъс, сериен предприемач, който основава Zynga през 2007.

На критиките за отношението към служителите Пинкъс отговаря, че компанията има ясно изразена култура на осъвременяване на заплащането. „Повече от 60% от работната ни сила всяка година за последните три години получава увеличение на заплащането. Повече от 15% от служителите ни имат увеличение на всяко тримесечие за последните 12 тримесечия. Мисля, че те могат да се чувстват страхотно с добра възможност за кариера и мобилност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 10.09.22 г.
fallback