IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic съкращава половината си централа?

В Токио ще бъдат закрити между 3 и 4 хил. позиции, пишат местни медии

12:34 | 29.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Panasonic съкращава половината си централа?

Изпадналият в тежка криза японски концерн за потребителска електроника Panasonic ще закрие половината работни места във фирмената си централа. Предвижда се да бъдат закрити между 3 000 и 4 000 от общо 7 000 работни места, пишат икономическият вестник Nikkei и местната агенция Jiji Press. 

Целта е да се ускори вземането на решения в рамките на концерна. По-голямата част от загубата на работни места следва да се постигне чрез ранно пенсиониране и трансфери към филиали. На Токийската фондова борса акциите на компанията скочиха с до три процента в силно негативна обстановка.

Говорителка на Panasonic потвърди, че компанията обмисля реформи в централата. „Не е вярно обаче, че вече е взето решение", каза тя.

За миналата фискална година Panasonic отчете загуба от 772,2 млрд. йени (7,7 млрд. евро). Подобно на много японски фирми за електроника Panasonic страда в продължение на години от силната йена и ожесточената конкуренция, особено от други страни от Далечния Изток.

Новият изпълнителен директор на Panasonic Казухиро Цуга е изправен при встъпването си в длъжност през юни пред херкулесова задача. В момента той се опитва да насочи към растеж подразделението за телевизия, което пострада от агресивната конкуренция на корейските Samsung и LG.

За Panasonic работят 350 000 служители, три пъти повече от заетите в Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още