IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще плати над 2 млн. долара заради заблуждаваща реклама на iPad в Австралия

Компанията вече промени рекламната си стратегия в няколко държави, където няма поддръжка на 4G мрежа

11:31 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Apple промени рекламното си послание за новия таблет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple промени рекламното си послание за новия таблет. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple ще плати глоба в размер на 2,25 млн. долара, след като се съгласи, че е въвел в заблуждение обществеността в Австралия за съвместимостта на новия iPad с 4G.

Федералният съд е бил уведомен тази сутрин, че компанията се е съгласила на извънсъдебно споразумение по делото, заведено от австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC), която твърди, че новият iPad не може да има достъп до местните 4G мрежи, въпреки че се продава като „новия iPad с WiFi + 4G", пише The Australian.

Споразумението ще трябва да получи окончателно одобрение от съдиите, но ако бъде одобрено, ще доведе до край сагата, започнала от старта на продажбите на това устройство в Австралия. 

Сумата ще бъде преведена на ACCC, като Apple се е съгласила да плати и 300 000 долара за покриване на съдебните разходи на организацията.

В края на март стана ясно, че Apple е предложилa да върне парите на клиенти от Австралия, които са се почувствали подведени от характеристиките на новия таблет на компанията. Тогава регулаторните органи в Австралия заведоха дело срещу Apple, тъй като iPad-ът не работи с 4G мрежата в страната. По-късно компанията промени рекламната си кампания в Австралия и други страни, където липсва съвместимост между връзките и устройството.

Австралийските оператори Telstra и Optus обаче реагираха доста по-бързо и от самото начало на скандала започнаха да информират потребителите си за липсата на поддръжка на 4G в Австралия. Optus премахна всяко споменаване на тази мрежа, докато Telstra заявява: „Уведомяваме ясно потребителите ни, че новият iPad не работи в 4G LTE мрежата в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още