IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn не е по-зле от други доставчици на Apple

В някои случаи служителите работят по 12 часа на ден за по 1,02 евро на час, показва проверка на China Labor Watch

09:56 | 02.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Foxconn често е критикуван заради лошите условия на труд.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Foxconn често е критикуван заради лошите условия на труд. Снимка: Ройтерс

Разследване на условията на труд на производствените партньори на Apple в Китай разкрива, че Foxconn не е изолиран случай. Пренебрегването на защитата на работниците в тези компании е "широко разпространено", пише в свой анализ China Labor Watch. В някои случаи условията дори били по-лоши, отколкото при Foxconn.

Организацията е разгледала повече от десет доставчици на Apple, включително и Foxconn, който редовно се споменава в медиите като пример за неспазване на правата на служителите. 

„Работниците навсякъде са притиснати от веригата за доставки на Apple - не само при Foxconn. Apple систематично и бързо наложи отговорността, финансовите средства и необходимите подобрения". Критикуват се честият извънреден труд, вредни за здравето условия, нехигиенична храна в столовете, липсата на разяснение за синдикатите и за възможността за защита на работниците и липсата на социална сигурност. 

„Особено лоши условия за труд" China Labor Watch е установила в завод на филиала на Pegatron - Riteng. Там работникът или служителят трябва да работи по 12 часа на ден в даден момент, докато във Foxconn най-много до 10 часа. Средното почасово заплащане там е 8,2 юана (1,02 евро) – все още по-малко от "прекалено ниското заплащане" на Foxconn от по 10,2 юана (1,27 евро). 

През февруари Apple помоли Fair Labor Association да извърши независим одит на най-големия му доставчик Foxconn. Той установи „значителни проблеми" в три завода, които Apple и Foxconn обещаха да елиминират. За тази цел бяха създадени специални позиции. Според изпълнителния директор на Foxconn Тери Гоу и Apple участва в покриването на част от тези разходи.

За разлика от тях Google, който с най-новите си хардуерни продукти планира да стане пряк конкурент на Apple, рекламира стоките си с „Произведено в САЩ“.

На представения през миналата седмица медия плеър Nexus Q например пише „Проектирано и произведено в САЩ". Продуктите от Apple, от друга страна обаче, са с надпис: Designed by Apple in California. Assembled in China. ("Проектиран от Apple в Калифорния, сглобени в Китай.").

Все пак Nexus Q струва 299 долара, докато конкурентният продукт  Apple TV само 99 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
railhan
преди 11 години
А сега си представи колко хора в България за 8 часа вършат по-малко работа от тези китайци за 4 и ще разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
DoNsKi
преди 11 години
Една малка сметка - 10 часа на ден по 1.27 евро - 12,70 евро на ден. 12,70 евро на ден по 21 работни дни - 267 евро267 евро по около 2 лв - 534 лв. Представете си в България има хора, които бачкат за по-малко пари от китайците и то по 10-12 часа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още