IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва цензурата над видео клиповете в интернет

Всички видеоматериали подлежат на предварителна проверка от властите преди публикуването им

13:50 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пекин засилва още цензурата над интернет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пекин засилва още цензурата над интернет. Снимка: Ройтерс

Китайските органи за цензура са затегнали правилата за видео съдържанието в интернет. Доставчиците трябва да могат да предоставят на публичния орган всички материали преди първоначалното им публикуване, за да бъдат предварително одобрявани.

Този ход е необходим за защита на младите хора срещу вулгарно съдържание, се казва в изявление на властите, предава AP. Критиците обаче се опасяват, че все по-популярните сериали и късометражни филми може да паднат в жертва на по-строгите правила за цензура. 

Промяната е в отговор на бързото нарастване в предлагането на филми в интернет, които показват често вулгарни, свързани с насилие или порнографски съдържания, се казва в становище на Държавната администрация за радио, филми и телевизия (SARFT) и Националното бюро за информация в интернет. Целта на мярката била да се насърчи по-високото качество на онлайн програмите. Доставчиците на интернет видео трябва да поемат повече отговорност, се казва още в становището на властите. 

Правителството щяло да се погрижи за прилагането на новите правила, обясни още SARFT. Все още обаче няма конкретни данни за предвидените данни, предложената цензура или възможните глоби в случай на нарушения.

YouTube продължава да е затворен в Китай

Цензурата над филми и ограниченията за телевизионни програми отдавна са в дневния ред на Пекин. Достъпът до международни онлайн портали като YouTube е затворен в Китай. Колко големи ще са последствията от новото засилване на мерките, остава спорно.

Най-популярният местен онлайн видео портал Youku вече е назначил стотици служители, които преглеждат целия материал преди публикуването му. Вулгарно съдържание, както такова, съдържащо насилие или политически коментари, няма шанс да бъде пропуснато, казва служителка, пожелала да остане анонимна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още