IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телефоните Galaxy позлатиха Samsung

Благодарение на успешните смартфони корейският концерн отчете скок на печалбата от почти 50%

10:43 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Телекомуникационният сектор допринесе с почти две трети към общата оперативна печалба на компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Телекомуникационният сектор допринесе с почти две трети към общата оперативна печалба на компанията. Снимка: Ройтерс

Самата Samsung от началото на миналата година не публикува подробности за бизнеса си с мобилни телефони и не предоставя информация за продадените единици.

През третото тримесечие технологичният концерн ще отчете оперативна печалба от 4,8 трлн. вона, смята Ю Би Ох, анализатор в Hanmag Securities. За това най-голям принос според него ще има продажбата на новия смартфон Galaxy S III, който бе представен на пазара през второто тримесечие.

Най-големият производител на чипове

В областта на чиповете след спада на печалбите през първото тримесечие на годината сега концернът отново поема нагоре. Подразделението отчита оперативен марж на печалбата от 12,9%, доста под резултата за предходната година от 19,6%, но и над 9,5% за първото тримесечие на годината. Samsung е най-големият производител в света на чиповете памет за компютри.

Тъй като производители през цялата година ще предлагат нови модели смартфони и таблети, Samsung очаква през третото тримесечие да има солидно търсене на чипове за мобилни устройства, включително и флаш памети и мобилни процесори.

Освен това Samsung е най-големият в света производител на телевизори и важен доставчик на плоски екрани. След продължително засушаване подразделението за монитори отново се развива добре. През миналата година дивизията отчиташе само загуби и едва през първото тримесечие на 2012 г. отчете малка печалба.

През второто тримесечие обаче подразделението отчита оперативен марж на печалба от 9,1% - най-висока стойност от второто тримесечие на 2010 г.

Търсенето на плоски телевизори ще се повиши

Samsung очаква, че търсенето на панели за телевизори ще продължи да се повишава, защото „производителите на телевизори ще трябва да отговорят на високото търсене в края на годината и празниците за китайския национален празник“. В Китай концернът иска да спечели и от правителствена програма за субсидиране на икономична потребителска електроника.

В областта на потребителската електроника Samsung отчита оперативен марж на печалбата от 6,3%, най-високият от третото тримесечие на 2009 г. Продажбите на телевизори стагнират, но маржът на печалба се увеличава, защото са били продадени повече премиум устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още