IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup атакува Nasdaq заради проблемите при IPO-то на Facebook

Банката е недоволна от официално предложената сума за обезщетение

18:17 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Facebook се сблъкса с проблеми на борсата още в първия ден. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Facebook се сблъкса с проблеми на борсата още в първия ден. Снимка: Ройтерс

Голямата американска банка Citigroup не е доволна от предложението на Nasdaq за компенсиране на щетите, възникнали поради технически проблеми на оператора на фондовата борса по време на първия ден на търговия с акции на социалната мрежа Facebook. Банката призовава американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) да се намеси и да отхвърли офертата на Nasdaq OMX Group, пише Wall Street Journal.

В писмо на банката до надзора от сряда се казва, че технологичната борса е осъществила IPO-то "прибързано" и най-вече "в свой интерес". Тя не е отложила старта въпреки техническите проблеми и така в крайна сметка е причинила загуби за финансовите компании на Wall Street, които възлизат на стотици милиони долари.



Това е първият път, в който Citigroup официално се изказва по въпроса. Тя е една от банките, които пласират повечето от поръчките за купуване и продажба на частните инвеститори на фондовия пазар.

Предложеното от Nasdaq обезщетение в размер на 62 милиона долара покривало „само много малка част" от всяка действително възникнала обща загуба“, критикува банката. Банката твърди, че само тя е понесла щети за 20 млн. долара, се говори в бизнес средите.

Освен писмото Citigroup изрично си запазва правото да съди борсовия оператор за вредите чрез всички законови средства. Банката призовава SEC обаче да отхвърли офертата на Nasdaq и да насочи оператора към по-добро предложение.

Становището на Citigroup показва колко много гняв тлее сред банки и брокери дори цели три месеца след провала на IPO-то на Facebook. Търговските загуби се оценяват на около 500 млн. долара.

Като "много жалки" описва Дан Кийгън, глобален ръководител на търговията с акции на Citigroup, събитията около 18 май. „Те посяха съмнения, от които пазарът продължава да страда". Nasdaq отказа да коментира случващото се.

В началото на юни операторът на фондовата борса първоначално предложи като компенсация за нанесените щети 40 млн. долара. Последвалият протест доведе до подобрена оферта от страна на оператора. В края на юли Nasdaq предложи допълнителна компенсация под формата на по-ниски такси за търговия и увеличи паричния пакет на обезщетението до 62 млн. долара в брой.

Някои от засегнатите финансови компании, като Knight Capital Group и Citadel, чиито загуби общо възлизат на 35 млн. долара, са доволни от офертата. Швейцарската банка UBS пък смята критиката на Citigroup за правилна и е готова дори да стигне до съд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още