IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD отново е изправена пред масови съкращения

Според медийни публикации застрашени са до 30% от служителите на концерна

13:50 | 14.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Добрите времена пред компанията изглеждат безвъзвратно отминали... <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Добрите времена пред компанията изглеждат безвъзвратно отминали... Снимка: Ройтерс

Advanced Micro Devices (AMD) е изправена пред нова вълна от съкращения, пише News.com, позовавайки се на свои вътрешни източници. Производителят на чип, който е силно засегнат от силната конкуренция и икономическия насрещен вятър, може да обяви официално мерките още през следващата седмица. Според източниците, които са запознати с плановете, вероятно 20 до 30 процента от служителите ще бъдат засегнати, но броят им може да бъде и малко по-нисък.

Това ще бъде второто мащабно съкращаване на работни места, след като през ноември 2011 г. AMD вече съкрати 10% от персонала си. Преди няколко дни AMD понижи прогнозата си за продажбите за третото тримесечие. Като причина компанията назова намаляването на търсенето във всички продуктови зони. В своето съобщение за пресата AMD споменава, че приходите между юли и септември ще бъдат с около 10% по-ниски спрямо тези от предходното тримесечие. След предупреждението за приходите, цената на акциите на AMD падна до няколкогодишно дъно. 

Новата оценка съответства на приходи от само 1,27 млрд. долара. Анализаторите очакваха средно 1,38 млрд. долара. Очаква се обаче намален до 31% брутен марж, който преди това трябваше да бъде в размер на 44%. Още през септември изненадващото напускане на произхождащия от Германия финансов директор Томас Зайферт предизвика безпокойство.

Малко по-късно и All Things D писа за планираните масови съкращения на до 30% от служителите. При вземането на решението главният изпълнителен директор Рори Рййд е бил консултиран от McKinsey & Company и BCG. Говорител на AMD отказва да коментира статиите. Към края на второто тримесечие AMD има по собствени данни 11 737 служители.

Производителите на чипове се борят със забавящото се търсене, докато потребителите се прехвърлят на мобилни устройства, а икономическият ръст в Европа и дори в развиващите се пазари отслабва.

За Intel и AMD бързият марш на смартфоните и таблетите представлява опасност, защото в тях почти изключително се използват процесори, базирани върху чипове на ARM.

Анализаторите обаче предполагат, че AMD трябва да се бори не само с икономическите насрещни ветрове, но също така и с отгледани в собствената си централа проблеми. Анализаторът от Bernstein Стейси Расгън описва AMD като "фундаментално рискова компания". След няколко "грозни тримесечия" акциите му са "мъртъв капитал“ поне за известно време." 

Тенденцията пред акциите на AMD е низходяща...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още