IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос: Патентните искове вредят на прогреса

Засега Amazon остава почти незасегната от патентните спорове

16:38 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Безос: &quot;Не мисля, че тези битки са добри за обществото&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Безос: "Не мисля, че тези битки са добри за обществото". Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос се притеснява за въздействието на патентните дела, с които в момента технологичните компании направо „се замерят“. В интервю с британския новинарски сайт Metro Безос казва, че се опасява, че съдебните спорове "може да навредят на прогреса".

Безос очаква също така, че правителствата по света може да обмислят варианта да извършат интервенция за защита на потребителите. "Възможно е правителствата да разгледат патентната система и да проверят, дали законите могат да бъдат променени, защото аз не мисля, че тези битки са добри за обществото", каза той.

Идеята, че патентните дела може да попречат на изобретенията, не е нова. Google от повече от една година показва своето убеждение, че жалбите на мобилния пазар имат отрицателно въздействие върху напредъка. През август например Пабло Чавес, директор по публичната политика и обществените дела в Google, постави под въпрос софтуерните патенти и цялата патентната система в Съединените щати.

"Ние гледаме много сериозно на въпроса за софтуерните патенти и се питаме дали сегашната патентна система е всъщност правилната система, която може да осигури стимули за иновации и да насърчи едно добро за потребителите регулиране," каза Пабло Чавес на конференция на Technology Policy Institute. "Ние вярваме, че тези патентни войни не са полезни за потребителите."

През миналата година една компания, наречена Smartphone Technologies, обвини Amazon, че с таблета си Kindle Fire компанията е нарушила нейни патенти. Извън този случай до този момент онлайн търговецът на дребно успя да стои настрана от конфликтни ситуации, докато компании като Apple, Samsung и Motorola продължават да воюват една срещу друга в съдебните зали.

Все пак Amazon е едва в началото на процеса за разширяване на позицията си на мобилния пазар, която се превърна в синоним на съдебните спорове. След успешния старт Kindle Fire наскоро бе заменен от новите модели таблети, включително модела с 8,9-инчов диагонали LTE Kindle Fire HD. Засега тези устройства все още не са предмет на съдебни спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още