IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черен списък срещу интернет свободата в Русия

През уикенда Москва забрани за пръв път популярен и масово посещаван сайт

18:01 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Lurkmore бе закрит по неясна причина. Илюстрация: Lurkmore</p>

Lurkmore бе закрит по неясна причина. Илюстрация: Lurkmore

По-малко от две седмици след влизането в сила на новия закон за интернет цензурата в Русия в черния списък на забранените сайтове има повече от 180 адреса. В неделя за първи път пострада и уики проект, който се използва от масовата публика: чрез Twitter операторите на lurkmore.to обявиха, че порталът е бил блокиран поради жалба от Федералната служба за контрол на наркотиците. Въпреки това мястото скоро след това отново е било достъпно през  руския интернет, след като администраторите няколко пъти са сменяли IP адреса и са си играли с цензурата на котка и мишка, пише в свой анализ Süddeutsche Zeitung.

Lurkmore нарича себе си „руската Wikipedia“, но безда претендира за сериозна енциклопедична стойност. Това е по-скоро енциклопедия на субкултури и интернет-умници, която също списва на съответния жаргон. Статиите често описват проблемите сатирично.

Такъв е и случаят при темата "вещество", която е послужила на цензурата за претекст и очевидно е предизвикала нейната намеса. Тя илюстрира - наред с други неща и чрез популярния руски анимационен герой Мечо Пух - ефекта на хашиша, алкохола и кокаина. Още през миналата седмица и страницата Absurdopedia попадна в черния списък заради статия, в която сатирично се описваха методи за самоубийства. Статията е била изтрита, но сега се разпространява като копие в мрежата.

Законът за защита на децата от информация, която е вредна за тяхното здраве и развитие, бе приет през лятото по инициатива на управляващата партия Единна Русия. Той позволява на руския медиен регулатор да блокира сайтове без съдебна заповед, ако те пропагандират според неговата оценка злоупотребата с наркотични вещества, детска порнография или самоубийство. Планирано е и разширяване на закона към "екстремистко съдържание".  

Критичното интернет общество се опасява, че Русия изгражда "голяма защитна стена" по китайски модел. В отговор на закриването на Lurkmore блогърът Антон Носак написа в понеделник, че законът е формулиран така, че "може да се очакват само подобни крайности".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още