IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вкарва интернет компании в списък със „стратегически активи“?

Ако бъде осъществена, инициативата би могла да намали привлекателността на акциите на компаниите от сектора

11:33 | 01.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Законопроектът може да добави негативни настроения към руския интернет пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Законопроектът може да добави негативни настроения към руския интернет пазар. Снимка: Ройтерс

Руските интернет компании Yandex, Mail.Ru и VKontakte могат да бъдат включени в списъка на стратегическите активи на страната, което означава, че те трябва да получат официално разрешение преди да предприемат продажба на дялове на чуждестранни инвеститори, става ясно от проектозакон, цитиран от Ройтерс.

Инициативата би могла да намали привлекателността на акциите на руските интернет компании, които досега бяха любимци на инвеститорите заради възприемането, че имат имунитет към рисковете, свързани с контрола на държавата и корупцията.

Петима депутати от Държавната Дума, долната камара на парламента, са предложили разширяване на списъка на стратегическите активи с интернет компании, включително сайтове за търсене и пощенски услуги, които имат над 20 млн. посетители месечно за шестмесечен период, показва законопроектът, публикуван в сайта на Думата.

„Това означава, че ако чуждестранен инвеститор иска да придобие 10%-ен дял в такава компания, трябва да получи разрешение от държавата. Подобно разрешение е нужно и за пускането на акциите на чужди борси“, пише анализаторът от Renaissance Capital Дейвид Фъргюсън.

"Регламентите биха засегнали и сделки, извършени от руски инвеститори чрез офшорни средства. Ако бъде приет този закон, според нас той би имал негативни последници за Yandex и Mail.Ru".

Mail.Ru, Yandex и Vkontakte отказват коментар пред Ройтерс, като заявяват, че в момента проучват предложенията.

Bank of America Merrill Lynch заявява в свое изследване, че очаква инициативата „да добави негативни настроения към руския пазар", като още една индикация за нарастващото влияние на правителството в икономиката.

„При положение, че от 2008 г. до май 2012 г. 94% от повече от 140 сделки общо са били одобрени от регулатора, ние вярваме, че промените биха могли да имат потенциално отрицателно въздействие върху инвестиционния климат и корпоративното управление на интернет компаниите", каза Анастасия Обукова от VTB Capital.

Yandex, познат още като руския „Google“, нарасна до 1,4 млрд. долара в IPO-то си на Nasdaq през май 2011 г..

Социалната мрежа Vkontakte, която в Русия е по-популярна от Facebook, преди дни обяви, че засега отлага плановете си за първично публично предлагане.

Yandex вече се счита за стратегически актив заради криптографиите си в услугата за плащане Yandex Money, която е подобна на PayPal, пише Ведомости. Контролираната от държавата Sberbank вече държи т. нар. „златна акция“ в компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Благодаря, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Yandex, познат още като руския Google, нарасна до 1,4 трлн. долара в IPO-то си на Nasdaq през май 2011 г..Това трябва да е някаква грешка. При IPO-то си яндекс е била с пазарна капитализация 12-14 млрд. долара. Да не би да става въпрос за 1.4 трлн. рубли ? ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още