IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският интернет цар тръгна на пазар

Фондът DST Global на руския предприемач Юри Милнер купи 5% от Twitter за 400 млн. долара

11:31 | 02.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Юри Милнер придобива дялове във все повече щатски интернет компании. <em>Снимка: Facebook</em></p>

Юри Милнер придобива дялове във все повече щатски интернет компании. Снимка: Facebook

Интернет порталът за кратки блогвания Twitter успя - компанията, която през миналата година имаше приходи от продажби на реклама за 200 млн. долара, увеличи стойността си според New York Times от 3,7 на 8 млрд. долара само за една година. Това става и благодарение на един инвеститор от Русия: със своята компания DST Global милиардерът Юри Милнер купи 5% от микроблогинг услугата за 400 млн. долара.

Покупката на 49-годишния мистериозен руснак, зад когото според Wiener Zeitung се крие олигархът Алишер Усманов, се погрижи за големи заглавия в блоговете и вестниците отвъд Океана. Милнер ръководи Digital Sky Technologies, която има инвестиции във Facebook Inc., Groupon Inc. и Zynga Inc.

Откакто през януари 2009 г. той се срещна за първи път със създателя на Facebook Марк Зукърбърг, което почти веднага осигури на социалната мрежа финансова инжекция от 200 млн. долара, Милнер разви истинска мания към САЩ, където се появява доста често и се радва на прекрасен имидж.

След това Милнер, заедно с банковата група Goldman Sachs инвестира още 500 млн. долара във Facebook и по този начин вече е собственик на около 10% в най-успешната социална мрежа, като повиши пазарната й стойност на приказните 50 млрд. долара. В разработчика на игри Zynga, който планира излизане на борсата, руснакът си купи 1,4% от акциите за 48 млн. долара и така покачи цената на компанията до почти 20 млрд. долара.

Това не е всичко. Милнер държи и 5,1% от акциите в лидера по групови пазарувания Groupon, което му струва 75 млн. долара. Към това трябва да добавим и по-малки инвестиции, като тези в интернет фирмите Likealittle, Mailgun и Grubwithus.

Неотдавна, според информация на Wall Street Journal, Милнер е купил имение в стил френски замък в Силициевата долина за 100 млн. долара. Феодалната вила е в заможното градче Лос Алтос Хилс в Калифорния и разполага с бална зала, киносалон, винарна, вътрешен и външен басейн, тенис корт и други екстри. Според публичните регистри жилището е с площ около 2 370 кв. м и е завършено през 2009 г. Според Wall Street Journal това е най-скъпият имот, продаван в САЩ до този момент.

Но руснакът няма да се радва много на удобствата й, защото постоянно е на път между различните щати. Освен това и в Москва Милнер има доста задачи. Като интернет цар, както вече го наричат американските медии, той има офис на 57-ия етаж на модерен небостъргач от стомана и стъкло в сърцето на бизнес квартала на Москва.

Милнер е съосновател, бивш главен изпълнителен директор и от октомври 2010 г. председател на интернет групата Mail.ru. Компанията се концентрира не само върху 60-те млн. свои потребители в родината, но взима във визьора си и всички рускоговорещи потребители на интернет, които са почти 300 млн. Очакваният ръст е значителен - в момента около 42% от руснаците са онлайн, а през 2015 г. този дял се очаква да бъде 65%. 

Милнер инвестира в рамките само на 16 месеца не по-малко от 1,3 млрд. долара в американски интернет фирми

Mail.ru е най-голямата интернет група в Русия. В портфолиото й влизат повече от 40 услуги, сред които едноименната пощенска услуга, както и водещите в Русия мрежи за светкавични съобщения Agent и ICQ. Освен тях в групата влизат и двете най-важни руски социални мрежи "Мой Мир" и OK, както и част от клонинга на Facebook ВКонтакте. Освен това Mail.ru развива и проекти в областта на електронната търговия и е водещ оператор на онлайн игри.

Групата, която има дъщерни фирми в Украйна, Казахстан и Балтийските страни, но също така и в Кипър, Холандия, САЩ, Британска Колумбия и Израел, има 2000 служители и през миналата година регистрира оборот от 325 млн. долара. Приходите, както и печалбата, са скочили с малко повече от 60%. При борсовия си дебют на Лондонската фондова борса компанията успя да набере 1 млрд. долара. Може да се предполага, че тя ще продължи курса си на експанзия - в своята офанзива Милнер инвестира в рамките само на 16 месеца не по-малко от 1,3 млрд. долара в американски интернет фирми, пресмята Wall Street Journal.

Империята Mail.ru принадлежи на една интересна смесица инвеститори: към тях освен руснаци и Goldman Sachs, спадат и южноафриканци и китайци. В председателствания от Милнер борд на директорите членуват двама южноафриканци, един кореец, бразилец и британец. Главен изпълнителен директор е 32-годишният съосновател Дмитри Гришин. Прави впечатление и големият брой мениджъри, които по-рано са работили за Goldman Sachs. Този факт подчертава не само тясната връзка с американската банка, но и придава на компанията космополитен привкус.

Руският концерн, който до този момент успя да отблъсне всички американски опити за навлизане на руския онлайн пазар, има добри отношения с правителството, което не е естествено. В крайна сметка по-рано Милнер беше служител на арестувания през 2003 г. от Русия олигарх Михаил Ходорковски, който стана кръвен враг на Владимир Путин. Самият Усманов, който по нареждане на военен трибунал е прекарал шест години в трудов лагер, не се радва на добър имидж в руската политическа класа. Всичко това обаче не пречи на президента Дмитри Медведев да се вслушва в съветите на Милнер. Наскоро той стана член на една т. нар. модернизираща комисия, която има за цел да изгради руската Силициева долина в предверието на Москва.

Партньорите му смятат, че руският интернет цар не търси бързата печалба при планираните излизания на борсата, а по-скоро мисли в дългосрочен план.
 Руснакът, който обича да прекарва часове в лоби баровете на Four Seasons в Ню Йорк или в луксозния Rosewood Hotel в Силициевата долина, има добър имидж и в Щатите. За създателя на Facebook Зукърбърг той е "едно умно момче с много опит". Създателят на Zynga Марк Пинкус е впечатлен от това, че Милнер е инвестирал в компанията му, без да поставя никакви условия за постове в мениджърския екип и в крайна сметка дори не се меси в ръководството на компанията.

Партньорите му смятат, че руският интернет цар не търси бързата печалба при планираните излизания на борсата, а по-скоро мисли в дългосрочен план. Някои специалисти обаче са по-скоро скептични към сделките му: "Юри е глупак, който се надява да продава на още по-големи глупаци".

Основаната от Милнер DST Global, чиято уебстраница се състои само от трите букви на компанията и един адрес за електронна поща, все пак стана, не без благословията на руския политически елит, голяма акула в американския интернет океан.

"Нашият бизнес модел ще бъде печеливш през следващите 5 години. Ще продължаваме да купуваме дялове в две до четири подобни компании всяка година", казва самият предприемач.

В началото на юни се появиха съобщения, че руснакът е възнамерявал да купи дял и от китайската микроблогинг платформа Sina Weibo, но офертата му за 500 млн. долара била отхвърлена. Милнер, разбира се, отрича за неуспеха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Парите не миришат на КГБ, собственикът им обаче - доста. Колко алчни могат да са толкова много от предприемачите от Силициевата долина, че да вземат пари, които са директно свързани с Алишер Усманов, въпреки че и без тях бизнесът им върви повече от добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още