IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco и Nokia ще участват в проекта за руската Силициева долина

Технологичният център е част от инициативите на руското правителство за намаляване на зависимостта на икономиката от петрола

10:27 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Cisco и Nokia ще участват в проекта за руската Силициева долина

Технологичните гиганти Cisco Systems и Nokia планират да се присъединят към проекта на руския президент Дмитрий Медведев за изграждане на технологичен център близо до Москва. Проектът е част от инициативите на руското правителство за намаляване на зависимостта на икономиката от природните ресурси, предаде Blommberg.

Най-големият производител на мобилни телефони в света Nokia е в последния етап на преговорите за присъединяване към проекта за изграждане на руската „Силициева долина“. Тя ще бъде разположена в село Сколково, което се намира в близост до Москва.

От американската компания Cisco, която е най-големият производител на мрежово оборудване в света, са заявили, че продължават да преговарят с руското правителство, без да дават подробности.

Руският държавен глава възложи на милиардера Виктор Векселберг да оглави проекта за изграждане на руска версия на американската Силициева долина през март. Тя ще предлага редица данъчни облекчения и други стимули, които да привлекат чужди инвестиции.

По този начин ще се насърчат иновациите и производството на високотехнологични продукти в Русия, а това ще намали зависимостта на руската икономика от износа на петрол и природен газ. По думите на Медведев степента, в която правителството разчита на износа на енергийни ресурси, е "унизителна".

Nokia планира да изгради научно-изследователски център в Сколково, където се намира най-престижното бизнес училище в Русия. Cisco на свой ред обмисля да създаде производствен център в Русия, но преди това компанията ще се опита да заздрави връзките си с държавните органи в страната.

Говорителят на Cisco е посочил, че Русия несъмнено е много важна дестинация за компанията, която има изграден изследователски център в град Саратов.

Руското правителство "ухажва" редица компании от САЩ, Европа и Азия да се включат в проекта, като през април Дмитрий Медведев обяви, че бившият главен изпълнителен директор на Intel Крейг Барет ще бъде един от председателите на надзорния съвет на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още