IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите вярват на Facebook

Акциите на компанията се изстреляха с 13%, след като стана ясно, че хедж фондове увеличават дела си в социалната мрежа

11:01 | 15.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големите вярват на Facebook

Акциите на Facebook се разграничиха рязко от тенденцията към бягство от фондовия пазар, която се очерта на Wall Street вчера. На фона на разпродажби по много от основните позиции, дяловете на социалната мрежа поскъпнаха с внушителните 13%.

В основата на повишения интерес към компанията се оказа новината, че няколко инвестиционни фонда са придобили над 15 млн. акции от капитала на Facebook. С най-голяма инвестиция е хедж фондът Tiger Global Management LLC, който е придобил нови 9,8 млн. акции и вече има 11,75 млн. акции от дружеството, показват данни на Bloomberg.

От Jennison Associates LLC са придобити други 3,01 млн. акции, с което позицията на фонда е увеличена с една трета. Рязък ръст на дела си във Facebook – с 400%, записва фондът Clearbridge Advisors LLC, който вече има 2,54 млн. акции.

Покупките на фондовете идват на фона на огромните усилия, които Facebook полага да защити пазарната си оценка и да увери инвеститорите в способността си да генерира проходи от мобилна реклама.

Други инвестиционни фондове също показват доверие към Facebook. Сред тях са Vanguard Group Inc., които са придобили нови 4,3 млн. акции, T. Rowe Price Associates Inc. с покупки на 740 хил. акции, както и Capital Research Global Investors, които са удвоили позицията си до 14,6 млн. акции.

Заради разкриването на тази информация пазарната капитализация на Facebook скочи рязко вчера, повишавайки се с 13 на сто до 22,36 долара на акция. Това е вторият най-голям дневен ръст откакто компанията стана публична по-рано тази година.

На еуфорията не се отрази дори размразяването на нови 804 млн. акции, които до дози момент бяха блокирани за търговия. Те са собственост основно на бивши служители на Facebook и акционери, които са продали по време на IPO-то.

При изтичането на предишния период със забрана за търговия от страна на стари акционери пазарната капитализация на Facebook се понижи с близо 10%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Имат да изчистват акции след IPO то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още