IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кампусът на Apple вдъхва нов живот на един град

Купертино преживява истински строителен бум, а наемните цени продължават да се повишават

09:53 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кампусът на Apple вдъхва нов живот на един град

Apple причини революция в компютърния свят, при смартфоните и таблетите. Като следваща революция обаче може да се разглежда и домът на Apple в Купертино, Калифорния, пише Wall Street Journal.

Там Apple е изправен пред първата копка на нов офис комплекс, известен като "Campus 2". За Купертино това представлява силен икономически тласък, много нови строителни проекти и покачващи се цени за наеми на търговските помещения.

„Действа ни успокоително, че Apple планира големи инвестиции тук", казва Тод Трекел от регионалния офис на брокерите за търговски недвижими имоти Borelli Investment. Много собственици на имоти ги рекламират със своята близост до Apple, казва той.

Офис наемите в Купертино миналата година са нараснали с около 40%, съобщава търговската компания Colliers International. През третото тримесечие средният наем на офис е бил около 30 евро на кв. м, в сравнение със само 22 евро година по-рано. В района на окръг Санта Клара, която включва също Купертино, цените на наемите на офиси са се увеличили с девет процента.

Campus 2 ще бъде построен върху 70 акра земя на около една миля на изток от сегашната централа на Apple. Съоснователят на концерна Стив Джобс представи през юни миналата година плановете за строителство пред общинарите в Купертино. Мнозина смятат, че кръглият дизайн на сградата наподобява на космически кораб.

Изграждането на комплекса от 260 000 квадратни метра ще започне през следващата година. До 12 000 души ще работят там, също така ще има аудитория с 1000 места, фитнес зала, център за изследвания и подземен паркинг. Кампусът трябва да бъде завършен до 2016 година.

Градските власти твърдят, че в областта се строи повече, откакто Apple обяви своите планове. Въпреки това не е ясно дали тази тенденция трябва да се свързва директно с новия кампус на Apple, смята Рик Китсън, шеф на отдела за обществените дела на града, но имало сигнали за това. "Дългосрочни свободни работни места в момента намират наематели, а много други проекти се задвижват", казва той.

Като цяло Apple поддържа освен седалището си и офиси в 50 други сгради в Купертино. Компанията е най-големият собственик на имоти в града, а недвижимите ѝ имоти се оценяват на около 808 млн. долара, показва доклад от градските власти. Все още е неясно какво ще направи Apple със своето имущество, когато Campus 2 стане готов.

Apple е и най-големият работодател в Купертино. Hewlett-Packard е на второ място, а Oracle също осигурява много работни места.

Един от печелившите от проекта на Apple е Kimco Realty, компания за инвестиции в недвижими имоти, която притежава търговски център срещу самия кампус. След като бяха обявени планове, Kimco е получила обаждания от търговци на луксозни стоки, както и хотелски оператори, които искат да подслонят представителите на технологичния свят и медиите,  които скоро ще започнат да посещават Campus 2.

Според Конър Флайн, ръководител на местния офис на Kimco, компанията е разширила с 25% своя план за реставрация за няколко милиона долара именно заради повишения интерес. Освен това в сградата може да се настани и хотелиерски оператор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още