IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от българите четат онлайн новини

В социалните мрежи редовни посетители са 57% от интернет потребителите у нас

15:13 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
70% от българите четат онлайн новини

Над половината от гражданите на ЕС публикуват съобщения чрез социалните мрежи, а 61% четат новините онлайн. Това показва статистиката на Евростат за достъпа на европейците до интернет през 2012 година.

Данните на статистическата служба за България показват, че 69% от потребителите в страната четат онлайн новини – новинарски сайтове или сайтове на вестници, а в социалните мрежи редовни посетители са 57% от интернет потребителите у нас.

Световната мрежа обаче се използва основно за забавления – едва 7% се доверяват на интернет и използват услуги като електронно банкиране, например. 18% пък правят резервации за хотели или други туристически услуги онлайн.

Като цяло данните на статистиката показват, че 54% от европейците имат интернет банкиране, а 50% правят резервации за туристически пътувания онлайн. Само 9% от европейците обаче се осмеляват да създадат свой блог. У нас този процент е малко по-нисък – 7 на сто.

Съвсем обезкуражаващо обаче звучат и данните, че страната ни е на последно място по разпространение на интернет. Едва 51% от българските домакинства имат достъп до мрежата. За сравнение в Холандия, Люксембург, Дания и Швеция, които са на челните позиции в ЕС, те са над 92%. Пред нас е дори Черна гора, където 55% от домакинствата имат достъп до мрежата.

През последните месеци в целия ЕС значително се повишава броят на домакинствата, които имат достъп до широколентов интернет. През 2012 година това са 72% от домакинствата с интернет в общността. За сравнение през 2006 година този процент е бил едва 30 на сто.

По този показател България не изоставa от тенденцията за бързо развитие на широколентов интернет – от 10% през 2006 година до 51% от домакинствата с интернет шест години по-късно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още