IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Борика" ще работи по реализацията на електронното правителство

Дружеството ще разработва електронната идентификация, с която всеки гражданин ще използва услугите на сайта на е-управлението

14:49 | 18.12.12 г. 2
"Борика" ще работи по реализацията на електронното правителство

Дружеството „БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ“ АД ще отговаря за изграждането на системата за електронна идентификация на всеки гражданин на България, наричана още електронно ЕГН. Очаква се проектът за е-идентификацията, част от цялостния проект за електронното правителство, да бъде готов през пролетта на 2013 г.

Това заяви днес зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на Осмия национален иновационен форум "Иновации и конкурентоспособност".

Очаква се проектът за електронното правителство да бъде изцяло реализиран в рамките на следващата година.

""Борика" има голям опит в изграждането на удостоверителни услуги и ние имаме пълно доверие, че компанията ще се справи в срок с изпълнението на проекта", коментира Борисов. И допълни, че въвеждането на подобна електронна идентификация би могло да помогне в много отношения. Например провеждането на следващ референдум ще може да бъде осъществен с помощта на подобно е-ЕГН и целият процес да се случи онлайн.

Проектът за изграждането на електронен ЕГН е на стойност близо 12 млн. лв. и се финансира по оперативна програма "Административен капацитет".

Всеки гражданин, който ще иска да използва информационните системи на администрацията, които ще бъдат достъпни през сайта на електронното правителство, ще трябва да удостовери самоличността си. Това ще става именно с помощта на електронното ЕГН.

Първоначално въпросната идентификация ще представлява карта с електронен чип. В бъдеще ще бъде имплантирана директно в личната карта на всеки гражданин, а с това се очаква да бъде улеснен максимално достъпът до всички административни звена на е-управлението.

Припомняме, че основната идея на е-правителството е да се създаде единна система от база данни, в която администрацията да може да обменя информация помежду си от 30 публични регистри, сред които търговския регистър, имотния регистър, регистъра за МПС и др. Това би спестило много време на гражданите, а същевременно би им дало достъп до голяма база данни от публична информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Очаква се проектът за електронното правителство да бъде изцяло реализиран в рамките на следващата година."--------------Да, дааа...! Ще, ще.... Виж за 2023-та може би има шансове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigiadri
преди 11 години
Там където е въведено електронно правителство корупцията е намалена с пъти! Администрацията също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още