IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев поиска отделна агенция за електронното правителство

При отчета на първите сто дни от управлението си президентът получи отлична оценка от премиера Бойко Борисов

16:20 | 07.05.12 г.
<p>
	<em>Президентът Росен Плевнелиев представи дейността на президентската институция за първите сто дни от встъпването си в длъжност в Гербовата зала на &quot;Дондуков&quot; 2&nbsp;&nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев представи дейността на президентската институция за първите сто дни от встъпването си в длъжност в Гербовата зала на "Дондуков" 2   Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще настоява за държавна информационна агенция, която да отговаря за електронното правителство. Той обяви идеята си по време на отчета на първите сто дни от управлението си.

Държавният глава смята, че с навлизането на електронното правителство ще се намали корупцията и ще се подобри бизнес средата у нас. Плевнелиев обяви, че в момента всяко министерство има отделен бюджет за електронни услуги, който се харчи всяка година, без тези услуги да са интегрирани. Затова неговото предложение е да се създаде отделна структурата, която да държи средствата, с които се финансират дейностите за въвеждане на електронните услуги.

Президентът акцентира и върху най-голямото постижение на ГЕРБ, която задава нов тип политика без бягане от отговорност. Бившият регионален министър влезе на „Дондуков” 2, давайки 40 обещания в края на януари, а днес обяви пред журналисти, че пет от тях вече са изпълнени. 

Президентът посочи, че 2012 г. е годината, в която България ще положи изключителни усилия и президентството ще участва активно и ще води този процес, за да може страната да изработи своята програма за развитие до 2020 г. Той очерта приоритети, по които ще се работи през тази година - трябва да бъдат готови законите в сектор "Сигурност" - устройственият закон, отделните закони за НРС, НСО и военното разузнаване, трябва да се постигне напредък по административната и по водната реформа, по електронното правителство, в спешната помощ и електронното здравеопазване, по проекти за енергийна ефективност, по проекти в сферата на иновациите и регионалното развитие. 

Сред поетите от Росен Плевнелиев ангажименти, които са публикувани и на интернет страницата на президентската институция, са недопускане на повече дипломати с агентурно минало, както и неприемане на хора от бившата Държавна сигурност в неговата администрация.

Президентът получи и своето признание от премира Бойко Борисов, който го „награди” с отличен.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още