IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Трябва да се работи за стимулиране на инвестициите и заетостта

След консултациите с политическите партии президентът открои приоритетите в управлението, сред които е и електронното правителство

12:44 | 05.04.12 г. 4
Плевнелиев: Трябва да се работи за стимулиране на инвестициите и заетостта

В сферата на икономиката правителството трябва да работи за стимулиране на инвестициите, заетостта, насърчаването на малките и средните предприятия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в речта си пред парламента, представяйки набелязаните приоритети в бъдещото управление, по които е бил постигнат консенсус с ръководствата на политическите партии след проведените от него срещи през последния месец.

Същите приоритети са залегнали и в Националната програма за развитите на България до 2020 година. В тази връзка Плевнелиев отбеляза, че "Стратегията 2020" трябва да бъде формулирана като план за действие, а не като „поредния абстрактен документ“.

"През 2012 г. заради кризата очакваме нисък икономически растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от около 1,4%. Два от трите фактора за развитие – потреблението и икономическият растеж, са с ниски нива", отчете Росен Плевнелиев.

Като двигател на растежа президентът вижда износа, който според него трябва активно да се подкрепя. В тази връзка Плевнелиев посочи необходимостта от по-лесен и бърз достъп до кредитиране и експортно застраховане.

Плевнелиев подчерта, че бизнесът не решава и другия структурен проблем за икономиката - високата енергоемкост на производството. Енергийната ефективност е необходима, защото „най-евтината енергия е икономисаната енергия“, заяви още Плевнелиев. Той припомни, че поне 1 млрд. лв. трябва да се отделят за повишаване на енергийната ефективностза периода 2014-2020 г. 

Президентът призова да се побърза с изграждането и на електронното правителство. Системата на правораздаването също беше оценена като приоритет от президента. В тази връзка Плевнелиев посочи необходимостта от прокарването на съответното законадателство, като приемането на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество и поправките в Наказателния кодекс и др.

Коментирайки решението на кабинета за отказ от АЕЦ "Белене", Плевнлиев поясни, че проектът е бил икономически неизгоден по начина, по който е бил структуриран и финансово необезпечен, както и с рисковете, които е криел заради неосигурения пазар за електроенергията.

Дискутирайки речта на президента, от Коалиция за България отново поставиха своите доводи в защита на втората ядрена централа. Депутатът Ангел Найденов потвърди инициирането на вот на недоверие от страна на левицата по повод енергийната политика на правителството.

„Икономическият ни растеж е пренебрежимо нисък, инвестициите са по-малки, фискалният ни резерв се топи като сняг, а в класациите сме сред първите пет държави с най-висока безработица. Прекратихме и реализацията на стратегическия проект АЕЦ „Белене”, посочи Найденов.
 

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Така ли? Доколкото знам, необходимата топлина и тук, и в Америка, и в Китай, е една и съща. После, за прокатните станове - и там, и тук, и където и да било, единица физическа работа е една и съща. Няма как да валцоваш едно количество стомана, от един и същи размер и един и същ химически състав с различно количество енергия. това са дрънканици на празно.Още, 1 тон мед /и тук, и там/ се извлича с еднакъв брой киловатчасове. Разбира се, при разлики в технологията, сигурно има разлика в потреблението но, е в проценти.Освен това, механичната и др.обработки /например, коване, пресоване, щанцоване, отрязване и др/ за една работа поглъща еднакво енергия и тук, и там. Ако, обаче, купуваш полуфабрикат и после "произвеждаш", като оставиш огромния процент разходи за доставчика, после е лесно да се пъчиш, колко си бил "ефективен".Накратко, пич, или не си наясно, или си но, въпреки всичко, повтаряш като папагал глупостите, които са изгодни, за да си зпазиш работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 12 години
До 1 Пирамидалната структора Ти глупав ли си или се правиш на такъв Разбира се че може да се произведе 1 тон стомана или мед с три пъти по малко енергиини разходи И не само може но и се прави Това зависи от вида на инсталацията вида на добива в мините Вида на технологията и технологичния *** Ти още ли не си разбрал че енергоемкоста ни е от 3 до 8 пъти по -висока от средно развити страни и Германия например Единственото което притеснява е че изказването на Плевналиев може да се остане само приказки и добро пожелание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Още нещо:Глупаво и изостанало е да се "борим за заетост", вместо за производителност, качество и подготвеност на производствения персонал. Отново, се ползва терминология /и, следователно, мислене/ от развъдника на бедност. С неграмотни, немотивирани, неподготвени кадри, за които е важно да са "заети" качество на живот и стабилен, дълговременно, ръст на цялата икономика е немислим. Време е да настъпи промяна в мисленето, ако искаме подобрение навсякъде и във всичко.А за необходимостта от енергийна ефективност - да ме прощават някои хора - ако сега се сещаме, значи, изцяло ни е нямало "вкъщи" поне 10 години. От години ви хортувам да ползваме отпадните мегавати на козлодуй, а куп "умници", видели-невидели, разбрали-неразбрали, освен да плюят, никакви ги нямаше. - Е, поизсраха още някое-друго ***, ама от такива какво да искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Няколко забележки към коментарите на президента:1."много високата енергоемкост на производството" е ОТНОСИТЕЛНА. Появява се след яки упражнения с химикалката, при приписване продукта на големите икономики, произведен от аутсорснати производства, към собствената икономика, а разходите на енергия - към тази на икономиката-гостоприемник. Няма как 1 тон стомана "тук" и"там" да се произвежда с 3 пъти по-малко или повече кокс, например, или електричество. Или, например, медта и алуминият. Ала така, като страни като Русия, например, и други от бранша на добива си мерят икономиките с онези от преработването.2.НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА "електронно правителство". Това е неуместно, в електрониката не съществува политика. Не може да уволниш платка, тя не носи отговорност. Отговарят хората, те вземат решенията.Някой бърка термини от различни езици, най-вероятно. -Не, че не е потребно всяческо изриване на бюрокрацията, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още