IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Плевнелиев: Приветствам решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене"

Вече България ще има достатъчно аргументи да се бори за удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

16:56 | 28.03.12 г. 1
Р. Плевнелиев: Приветствам решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене"

Приветствам и подкрепям решението на правителството за спиране на проекта АЕЦ "Белене" и преместване на доставеното оборудване с нов, диверсифициран проект на площадката като седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". 

Това каза пред журналисти днес президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос как оценява решението на правителството за АЕЦ "Белене", цитиран от БТА.

Президентът посочи, че по наличните данни икономическата ефективност на АЕЦ "Белене" е под 3 процента. „Същевременно, ако инвестирате или трябва да избирате между 10 млрд. евро, инвестирани в един проект с 3 процента възвръщаемост, и 1 млрд. евро, инвестирани в енергийна ефективност - с 30 процента възвръщаемост, мисля, че всеки би отговорил сам на този въпрос“, коментира Плевнелиев.

Президентът заяви, че с решението за спиране на строежа на АЕЦ Белене България по нов, прозрачен начин за първи път в историята си се обръща към голям проект в сферата на енергетиката и добави, че е благодарен на правителството за това. Според него решението е публично, прозрачно и ясно.

Плевнелиев посочи, че проектът АЕЦ "Белене" не е отговарял на нито един от приоритетите му като държавен глава, свързани с енергийната ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация.

На въпрос дали решението за "Белене" не закъсня, президентът каза, че решението за строеж на централата е взето през 1981г., 10 години по-късно е било решено да се спре, през 2001 г. отново е взето решение да се стартира проектът и отново 10 години по-късно се взима решение да се спре. 

По думите на президента преместването на доставеното оборудване на базата на нов, диверсифициран проект като седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще "подпре" стратегически най-важната ядрена площадка на България. По думите му е важно, че България ще има достатъчно аргументи да се бори за удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". България с това решение подкрепя ядрените си перспективи, посочи Плевнелиев.

На въпрос как решението ще се отрази на отношенията с Русия, президентът каза, че отношенията между България и Русия в продължение на стотици години са били изграждани в добър, позитивен, приятелски и братски дух. По думите му, за него като президент е недопустимо проект като "Белене" да измества тежестта на отношенията между България и Русия.

Българо-руските отношения не са единствено и само АЕЦ "Белене", заяви Плевнелиев. Неговото мнение е, че не е в интерес на България, както и на Русия, да се налага един проект със спорна възвръщаемост, при което би могло дори в много по-голяма степен да си рискуват добрите отношения между двете страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mishoc
преди 12 години
"решението е публично, прозрачно и ясно"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още