IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От утре стартира реализирането на електронното правителство

Първоначално то ще заработи само на територията на столична община

12:49 | 30.05.12 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От утре започва дейността по реализирането на електронното правителство. <em>Снимка: БТА</em></p>

От утре започва дейността по реализирането на електронното правителство. Снимка: БТА

Работата по най-големия проект за развитие на електронно правителство започва от утре, стана ясно, след като ресорният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски подписа четири договора с изпълнителите на дейности по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път“. Засега той е най-големият проект в областта на електронното правителство и е на стойност 18 млн. лв.

Очаква се проектът за реализация на е-управлението да бъде финализиран до началото на следващата година. След приключването на договорите администрацията ще може да обменя информация по между си от 30 публични регистри, сред които търговския регистър, имотния регистър, регистъра за МПС и др. Тя няма да изисква документи от гражданите, тъй като всички нужни данни ще присъстват в нейната система.

Първоначално електронното правителство ще заработи само на територията на столична община, където близо 1 млн. потребители ще имат свободен достъп до системата и данните.

"Близо 20% от населението на България живее в София. Когато обсъждахме, в кои общини да бъде въведено електронното управление бяхме категорични, че това трябва да е столицата, тъй като в нея живеят близо 1 млн. души. Ползвателите на платформата, от гледна точка на численост, ще бъдат много повече", коментира още Московски.

"Ако в България електронно управление бе въведено преди 10 години щяхме да сме сред най-развитите страни в Европейския съюз. Предишното правителство само говореше и правеше планове за въвеждането му, но до конкретни действия не се стигна", коментира още министърът на финансите Симеон Дянков.

Първият договор за анализа, идентифицирането и вписването на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство бе подписан със “Сиела” и е за 2,394 млн. лв. с ДДС.

Вторият договор - с “ТехноЛогика” АД за административните услуги на държавната администрация за 3,37 млн. лв с ДДС, не бе подписан в сряда заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията.  Според зам.-министъра Валери Божинов жалбата е оттеглена в понеделник и проблеми с контракта няма да има.

"Сирма - Интерконсулт” ще трябва да разработи до 50 електронни административни услуги за общините. В момента редица общини приключват проектите си за е-управление по програма “Административен капацитет” и след внедряването им общините ще могат да предоставят общо над 150 е-услуги на гражданите и бизнеса.

По четвъртия лот по програма ще работи консорциумът “Сиенсис – Абати”, който ще изгради архитектурния план на администрацията.

Българският клон на "Ай Би Ес" е единствената чужда фирма, която се пребори с българските си конкуренти. Фирмата ще усъвършенства портала за електронното правителство – egov.bg. Компанията спечели търга с цена от 1,47 млн. лв. с ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
crab
преди 11 години
Дано при откриването ББ да не резне вместо летната кабелите или да разбие шампанското в сървърите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Ако в България електронно управление бе въведено преди 10 години щяхме да сме сред най-развитите страни в Европейския съюз. Предишното правителство само говореше и правеше планове за въвеждането му..."------------------------А като че ли и ГЕРБ не се мотаха и те 2 години. Или по-точно след 2 месеца ще станат даже 3 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
ако имаш възражения само в посока към по точна терминология - извинения;(подразних се от това че видях домати и луканки...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
Пирамид, кво се правиш на луд сякаш не разбираш?да може гражданина да си свърши 90% от административно-бюрократичните нужди без да се сблъсква с някоя мазна лелка + да може шефа на деловодството накрая да си пусне една справка "я да видим кой колко преписки е обработил за месеца и да оптимизираме персонала"...това е крещяща нужда на една страна в ЕСа каква луканка и домати ще ядеш си изключително лично твой проблем - при каквото и да е правителство , със или без е-услуги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Mupo
преди 11 години
Абе гледай да не се спънеш както си навирил нос и си се зачел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
glk
преди 11 години
Не е ли по-важна идеята.. която според мен е добра, стига да се реализира НАЙ-НАКРАЯ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
glk
преди 11 години
"Нито оставка може да му искаш, нито да го вкараш в затвора...Най-много, да го ъпдейтваш.Или да му извадиш батерията, да го ресетнеш.Ами тогава, за кой ***, наистина, ни бяха избори, кампании, всякакви али-бали?даваш едни пари на една компания, пише ти софтуер за дъжавно управление, хакаш флашката /или в каквото там се поместят всичките министри/файлове/ и- ето ти виртуална държава....Много вАжно, че ти се ядат реални домати, например, или луканка. И тях ще дигитализираме, докато накрая всички се скрием по хард-дисковете в някой офшорен сървър и станем не на всеки километър, ами на всеки рутер, например. Само малко ще ни бъркат държавата разни там магнитни бури, ама нали ще ни поддържат сисадмините и в Китай...надеждно и евтино, СУ-ПЕР! "ъпдейтваш, ресетнеш, флашката, хард-, офшоренсървър,рутер, сисадмините.. Защо не и "Електронно правителство" вместо къде по-сложното "електронна система за административно-документационно обслужване" /или някакво съкращение, примерно ЕСАДО :)/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
glk
преди 11 години
Идеята ти е ясна, малко крайна разбира се..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Че няма само Тато да е по първите копки, я. Новият стил е Боко да напише първия ред в програмата и така-до пълното преминаване на държавата във виртуалния свят.На Алиса ще ми се правят, през огледала ще ми минават, ама-ха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
ceneto
преди 11 години
като го направите тогава го отбелязвайте започвали реализиране - много важно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още