IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без електронно правителство бюрократичните пречки няма да отпаднат

Половината от предложените от кабинета мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса изискват електронни регистри

17:21 | 16.08.12 г. 1
Без електронно правителство бюрократичните пречки няма да отпаднат

Над половината от предложените от правителството 271 мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса са свързани с изграждане на електронни регистри в министерства и ведомства. Това се вижда от публикувания на интернет страницата на Министерския съвет план на кабинета, насочен към ограничаване на бюрократичните пречки при издаване на различни разрешителни.

Планът е представен за обществено обсъждане, като становищата на бизнеса ще се приемат до 29 август тази година. Амбициозните намерения на кабинета са този план да влезе в сила още в началото на ноември, но според бизнеса това едва ли ще бъде възможно при сегашното състояние на непълните електронни регистри в отделните ведомства.

Въпреки обещанията за бързо въвеждане на електронно правителство стана ясно, че България няма да последва скоростно опита на естонските управляващи, каквито бяха намеренията на премиера Бойко Борисов.

В същото време почти всяка от мерките, заложени в плана за органичаване на бюрократщината, включва публичен регистър за различните услуги, насочен към облекчаване на бизнеса.

Подобни електронни регистри обещават от министерството на външните работи при подаването на документи за издаване на национални и други документи за гражданското състояние на българите, регистри при издаването на свидетелства за съдимост, осигуряване на лесен достъп до системата на Нотариалната камара и др.

Здравното министерство също обещава регистър за лицензите, които се издават по закона за контрол върху наркотичните вещества, като бъде осигурен и обществен достъп до тези регистри.

Нов регистър ще се създаде и за акредитираните лечебни заведения, болници и здравни центрове, домове за медико-социални грижи, лаборатории и др.

В плана за ограничаване на административната тежест се скъсяват и редица срокове, в които се издават различните разрешения и лицензи за дейност.

За да се улесни издаването на разрешителни за търговска дейност, примерно при продажбата на минерални води, ще се въведе унифициран образец.

Редица облекчения се въвеждат при регистрацията на организациите на земеделските производители, ктоято се извършва от агроминистерството. Съкращават се и редица срокове при кандидастването за разрешителни и лиценз на зърнени бази и публични складове.

Министерството на икономиката премахва категоризацията на плажовете и ски пистите, тъй като тя е заложена в договорите за концесия, които се сключват при стопанисването на тези обекти.

Икономическото министерство е едно от малкото, които прехвърлят някои от административните дейности към браншовите организации. Така регистърът на фирмите, които ще извършват ремонт на таксиметровите апарати, вече ще се поддържа от асоциацията на дистрибуторите на фискални устройства.

Категоризацията на ресторанти и други места за хранене се прехвърля към съответните общини, гласят още мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Проблемът тук е как да се откраднат милиони за 'регистри' и 'услуги' които всеки средностатистически програмист ще направи САМ за не повече от 8 седмици, и ще струва реално към 10 000 лева за направата.Айде сега искам ПР-ите на министър Найденов да консултират правителството по въпроса. Задача с повишена трудност. А те са доказани 'капацитети'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още