IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Linux се завръща – този път на смартфона

Първите мобилни апарати с новата операционна система ще бъдат на пазара след около година

11:30 | 03.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така ще изглежда новата мобилна операционна система.&nbsp; <em>Илюстрация: Canonical </em></p>

Така ще изглежда новата мобилна операционна система.  Илюстрация: Canonical

Той е с отворен код, той е популярен и скоро ще бъде и в смартфоните: операционната система под Linux Ubuntu ще бъде предложена от разработчика Canonical в началото на 2014 г. и на мобилни устройства. Но още преди този срок ще има временно решение - в "Ubuntu for Android“ операционната система няма да е предварително инсталирана, а ще може да се ползва като допълнение на Android, пише Wall Street Journal.

Ubuntu Phone, така поне обещава основателят на Canonical Марк Шатълуърт във видео презентация, ще държи най-често използваните приложения на един клик разстояние. Вместо заключен екран (т. нар. Lock-Screen) операционната система ще разполага с начален екран, който ще може да се управлява директно.

Всички функции могат да бъдат директно избирани от определена страна на началния екран. Той е достъпен от бутон и показва най-често използвани приложения, както и най-новите контакти. Интегрирано е и универсално търсене, с което може да се търсят филми, книги и други медии.

Ubuntu Phone ще работи добре и на не особено мощни от хардуерна гледна точка апарати, тъй като новата мобилна платформа избягва Java, предпочитайки HTML 5 и собствен код. В управлението на смартфоните с Ubuntu доста активно ще се използват жестовете на потребителите. В новата операционна система "виртуалните плъзгачи" са разположени и по четирите ръба на екрана, така че навигацията в интернет и в самата операционна система е значително улеснена.

Операционната система обаче няма да се ограничи само до поддръжката на HTML5. За работа с по-големи и тежки приложения и игри програмата ще предлага възможности за разработка на C/C++ код, както и такива за пълноценно използване на OpenGL.

Разработчиците от Canonical твърдят, че версията на Ubuntu за компютри и тази за смартфони по същество са едни и същи, така че всяко оригинално приложение по принцип може да работи и в двете версии, макар и под различен интерфейс. 

По време на изложението за потребителска електроника CES, което ще се състои между 8-и и 11-и януари в Лас Вегас, Canonical ще представи първите устройства с Ubuntu. Засега като тестова платформа се поддържа само Galaxy Nexus на Google. Но до 2014 г. трябва да има повече устройства, в които се използва базираната на Debian Linux система.

Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
В бързането пропуснах името:Линус Торвалдс - създателя на Линукс ядрото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И може да благодарим на създателя на Линукс ядрото, който макар и с малък студентски проект бръкна в нервите на Микрософт и Ябълката и ги принуди да се развиват и иновират. Човека не спечели милиарди, няма мултинационална компания, но продължава да прави системата си безкористно и без заплащане, макар и много компании да печелят от това. Малко са такива хора и продължават да стават все по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Браво много добра статия, написана на добър микс от технически и популярен език, и всеки средно разбиращ от материята може да се ориентира добре. Изчетох цялата статия и ако наистина всичко излезе толкова добре както е написано, много ще се радвам. Аз лично ползвам Убунту на няколко сървъра и десктопа и съм много доволен от сървърите, докато десктопите имат нужда от доста полиране. Силно се надявам отвореното общество да допринесе много при този проект, както го прави при много други. Иначе е доказано, че отворените системи страдат по-малко от злонамерени атаки от затворените такива. И искрено се надявам, че ще имаме отворена система за телефони/таблети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още