fallback

Американски служител е „аутсорснал“ работата си в Китай

Програмистът е плащал около 20% от заплатата си на китайска компания, която е вършела работата му

14:16 | 17.01.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Проверка на сигурността в американска компания е разкрила, че един от нейните служители е „аутсорснал“ работата си в Китай, съобщава BBC.

Въпросният служител е програмист на около 40 години. Той е плащал едва една пета от годишната си заплата, надхвърляща 100 хил. долара, на компания, базирана в Шенян, Китай, за да му върши работата.

Мобилният оператор Verizon съобщава, че схемата е била разкрита, след като американска компания е поискала да бъде извършен технически одит, подозирайки пробив в сигурността.

Миналата година компанията, която изпълнява инфраструктурни проекти, е поискала от мобилния оператор да разследва необичайна активност в нейната виртуална вътрешна мрежа (VPN).

„Компанията е позволявала на своите програмисти в определени дни да работят от вкъщи. Така на тях им е била предоставена стандартна VPN връзка още през 2010 г.“, казва Андрю Валантайн от Verizon.

Впоследствие компанията е забелязала отворена и активна в продължение на месеци VPN връзка между Шенян и дома на въпросния служител.

Тогава компанията се обърнала към Verizon да разследва случая, за който първоначално се е предполагало, че е промишлен шпионаж от страна на Китай.

„Разследването беше фокусирано върху служителя, чиито пароли са използвани за инициирането и поддържането на VPN връзка с Китай“. Програмистът, „тих и талантлив човек, владеещ няколко програмни езика, е отделял по-малко от една пета от заплатата си за китайската компания, която е вършела работата му“, посочва Валантайн.

„Той физически е изпратил чрез FedExed своя личен RSA (идентификационен) жокер, така че китайските подизпълнители да могат да се включват в системата от негово име и в работно време“, допълва той. „Съществуват доказателства, че той е прилагал същата измама едновременно в няколко компании, печелейки по няколко стотин хиляди долара на година. В същото време е плащал на китайската компания едва около 50 хил. долара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
fallback