IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският оператор Orange накара Google да си плаща за трафика

Президентът Оланд пък вече е предложил данък върху интернет компаниите, които събират данни на потребители, пише New York Times

19:45 | 21.01.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френският оператор Orange накара Google да си плаща за трафика

Френският мобилен оператор Orange е подписал споразумение с Google, с което ще получи обезщетение за трансфера на огромните данни, които причиняват услугите на уеб концерна.

Както съобщава AFP, продуктите на Google, като например търсачката и видео портала YouTube, са виновни за половината от целия трафик на Orange. Поради големината на дружеството и факта, че в някои части на Франция няма друг оператор, американската компания се се съгласила със споразумението, твърди изпълнителният директор на Orange Стефан Ричард. 

Други оператори също се опитват от известно време да подканят Google към касата. За подробности по сделката обаче засега няма никакви подробности. Google често се използва като изкупителна жертва за множество проблеми.

В Германия и Франция избухнаха дискусии за това, че доставчикът използва съдържание от новинарските медии, които предлага в своята услуга Google News. Досега в това отношение имаше само втвърдяване на позициите. Във Франция политическото настроение сега се обърна срещу Google.

Президентът Франсоа Оланд предупреди американската компания, че страната може да въведе данък "Google", ако не се постигне споразумение с френската медийна компания. Според The New York Times Оланд вече е предложил въвеждането на данък върху интернет компаниите, които събират данни на потребители.

Предложението е направено като част от доклад, който е поръчан от президента. Компаниите, които събират данните на потребителите, трупат ценна информация, която осребряват чрез реклами и други услуги. Според доклада на президента тази информация се превръща в основата на дигиталната икономика. Френските власти предлагат таксата да се определя на базата на броя на потребителите, с чийто данни разполага съответната фирма.

Анализът на Париж показва, че Google генерира годишно около 2 млрд. долара само във Франция. В същото време компанията не плаща почти никакви данъци върху тези приходи. Ако бъде въведен подобен налог, той би засегнал и други компании, като Amazon и Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още