IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google може да се бръкне в джоба, за да ползва френския интернет

Правителството търси начини, с които да накара големите интернет компании да участват във финансирането на високоскоростната мрежа

14:04 | 09.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Париж приканва Google към касата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Париж приканва Google към касата. Снимка: Ройтерс

Френското правителство проучва начини да накара големите интернет компании да участват във финансирането на местните интернет доставчици, като плащат за използване на честотната лента, заяви министърът на технологиите Фльор Пелерин в понеделник.

Опитът показва, че европейските страни засилват усилията си да принудят големите американски компании като Google да идат към касите, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Правителството разглежда начините, по които съществуващата нормативна уредба на далекосъобщенията може да бъде приложена по такъв начин, че да гарантира, че уеб гигантите ще участват в разширяването и поддръжката на високоскоростните мрежи, казва Пелерин.

Google TV и други услуги се нуждаят от високоскоростен интернет

"През следващите години заради услуги, като например мрежови телевизори, Google TV, Apple TV и Amazon TV, ще се ползват все повече широколентови услуги и това повдига въпроса кой ще плаща за инвестицията", каза Пелерин. „Това е въпрос, на който трябва да се намери отговор възможно по-скоро".

Причината за изявлението на министъра вероятно е шумът, който предизвика през уикенда френският доставчик на интернет услуги Iliad, който работи под марката Free. Free започна да предлага на своите потребители възможност за филтриране на рекламата чрез свой хардуер.

Предупредителен изстрел срещу Google 

Това трябва да е предупредителен изстрел към Google, за да се упражни натиск върху интернет концерна, с който Iliad в момента води преговори за плащания за използване на широколентовата интернет мрежа. Този ход разгневи някои френски медийни компании, които се опасяват, че така рекламните им приходи ще спаднат.

В понеделник сутринта Пелерин свиква среща с представители на онлайн медии, а след това се е срещнал и с мениджърите на Free. След срещата компанията се е съгласила да спре блокадата на рекламите, заяви министърът по-късно.

Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Трябва да се изнудват големите американски компании. Няма друг начин като не си конкурентен, като си завистлив французин какво ще правиш. Друга работа е Арселор Митал. Уж щяха да го национализират а пък държавата ще прави инвестиция от като че ли 200 млн. евро в нещо като Кремиковци. Ама може щото парите ще са от Евр0опейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още