fallback

Потребителите на Google Reader се разбягват на ята

Конкурентът Feedly едва удържа на наплива след срив на сървърите

15:13 | 18.03.13 г.
Автор - снимка
Създател

Повече от половин милион разочаровани потребители на RSS четеца на Google през уикенда са преминали към Reader Feedly, предава Ройтерс. За да се справи с големия наплив, операторът е увеличил капацитета на сървърите си десетократно, заяви компанията в постинг в блога си.

Екипът на Feedly подчертава, че в следващите 30 дни към услугата всяка седмица ще се добавят нови функции и предложения за подобрения.

RSS е отворен интернет стандарт, с който потребителят може да чете последните публикации в сайтове и блогове бързо и лесно, събрани в резюме. Google Reader е най-популярната услуга за преглед на RSS. Американската компания обаче иска да стопира услугата си от 1-и юли.

Само 48 часа, след като Google обяви прекратяването на поддръжката за услугата си, мобилното приложение за Feedly е станало лидер по изтегляния в App-Store на Apple. Това, което трябва да побързат да направят потребителите преди 1 юли, е да активират и пренасочат новините си към Freedly. Освен това в момента компанията работи по API клонинг, което ще позволи на всички клиенти за Google Reader да работят с Feedly след минимална промяна в изходния код.

В постинг в корпоративния си блог Google оправда спирането на четеца със спаднала употреба. Освен това компанията искала да се фокусира над други проекти.

След това обяснение обаче заваляха протести, a интернет потребители, блогове и уебсайтове масово се обявиха в подкрепа на Google Reader и призоваха интернет гиганта да не прекратява услугата.

Спирането на Reader ще се отрази негативно на жителите в страни с цензура като Иран, пише онлайн изданието Quartz. В тази страна услугата масово се използва като метод за заобикалянето на онлайн филтрите на правителството. Reader генерира информация от сайтовете и я предоставя директно на потребителя, като така той не трябва да посещава домейните, които така или иначе са блокирани.

Reader беше пуснат през 2005 г. като продукт на Google Labs, а две години по-късно и като самостоятелен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
fallback