IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите на Google Reader се разбягват на ята

Конкурентът Feedly едва удържа на наплива след срив на сървърите

15:13 | 18.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителите на Google Reader се разбягват на ята

Повече от половин милион разочаровани потребители на RSS четеца на Google през уикенда са преминали към Reader Feedly, предава Ройтерс. За да се справи с големия наплив, операторът е увеличил капацитета на сървърите си десетократно, заяви компанията в постинг в блога си.

Екипът на Feedly подчертава, че в следващите 30 дни към услугата всяка седмица ще се добавят нови функции и предложения за подобрения.

RSS е отворен интернет стандарт, с който потребителят може да чете последните публикации в сайтове и блогове бързо и лесно, събрани в резюме. Google Reader е най-популярната услуга за преглед на RSS. Американската компания обаче иска да стопира услугата си от 1-и юли.

Само 48 часа, след като Google обяви прекратяването на поддръжката за услугата си, мобилното приложение за Feedly е станало лидер по изтегляния в App-Store на Apple. Това, което трябва да побързат да направят потребителите преди 1 юли, е да активират и пренасочат новините си към Freedly. Освен това в момента компанията работи по API клонинг, което ще позволи на всички клиенти за Google Reader да работят с Feedly след минимална промяна в изходния код.

В постинг в корпоративния си блог Google оправда спирането на четеца със спаднала употреба. Освен това компанията искала да се фокусира над други проекти.

След това обяснение обаче заваляха протести, a интернет потребители, блогове и уебсайтове масово се обявиха в подкрепа на Google Reader и призоваха интернет гиганта да не прекратява услугата.

Спирането на Reader ще се отрази негативно на жителите в страни с цензура като Иран, пише онлайн изданието Quartz. В тази страна услугата масово се използва като метод за заобикалянето на онлайн филтрите на правителството. Reader генерира информация от сайтовете и я предоставя директно на потребителя, като така той не трябва да посещава домейните, които така или иначе са блокирани.

Reader беше пуснат през 2005 г. като продукт на Google Labs, а две години по-късно и като самостоятелен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още