IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градовете се качват на облака, за да улеснят гражданите

Проектът CityNext помага на общините да използват иновативни решения за изпълнение на основните си задачи

09:31 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Градовете се качват на облака, за да улеснят гражданите

Административните трудности, с които се сблъскват гражданите, могат да бъдат преодолени с изграждането на специална инфраструктура онлайн. Това може да се случи чрез различни проекти, като този на Microsoft CityNext, чиято цел е да подпомогне на лидерите на различни административни единици да използват иновативни решения за изпълнение на основните си задачи.

80% от брутния вътрешен продукт на развитите страни се дължат на градовете

Една от основните причини за необходимостта от подобна интегрирана система е прогнозата, че до 2050 г. 75% от населението на Земята ще живее в градовете, което означава, че хората, населяващи градските пространства, ще са с около 50% повече от сега. Това твърди Димитър Аврамов, ръководител сектор “Информационни технологии” в ЦАПК “Прогрес” - компанията, която доставя по-голямата част от софтуера на държавата. 

В момента 80% от брутния вътрешен продукт на развитите страни се дължат именно на градовете. По думите на Аврамов урбанизирането ще бъде по-ускорено в развиващите се държави, но това предполага и съвсем скоро те да се сблъскат с проблеми, свързани с остаряването на инфраструктурата и технологиите. От друга страна, по време на икономическа криза градовете трябва да се борят за икономически растеж със стеснени бюджети, а това допълнително усложнява ситуацията.

Целта на проекта на Microsoft CityNext е да използва иновативните технологии, включително устройства, инфраструктура и социални мрежи, за да реши тези проблеми. Това ще се случи чрез трансформиране на съществуващата инфраструктура, но не с огромни бюджети и огромни IT капацитети, а по-скоро чрез използването на облачни технологии.

“Целта е еволюция, а не революция”, подчертава Димитър Аврамов, според когото се изисква модифициране на различните системи, така че те да работят като едно цяло. Проектът иска да създаде единен апарат, в който да бъдат събрани всички услуги, предлагани от административните единици. Пример за подобно постижение е Копенхаген, където 20 различни системи са били интегрирани в една и в момента са достъпни от един портал.

Особено важно за CityNext е да накара гражданите и бизнеса да участват активно в управлението на тези услуги в свързаните системи. По този начин те ще получават бързо и на време необходимата им информация и ще имат достъп до публичните данни, от които се интересуват.

По този пример е създадена интегрираната система на градския транспорт в Лондон, която обединява в едно метрото, автобусния транспорт и дори местата, от които може да се наеме велосипед.

Последният и основен стълб на CityNext е ускоряването на процеса по изработване на иновативни решения. За целта се търси помощта на малкия и средния бизнес, които могат да бъдат полезни.

На този принцип се създава и т.нар. G Cloud, инициатива на българското правителство за насърчаване използването на облачните технологии. Проектът обединява системите на отделните административни единици, така че да се създаде една обща система за цялата страна. Именно с тази задача е натоварена ЦАПК “Прогрес”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още