IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с подслушванията в САЩ може да засегне местните компании

Сигурността на информацията в техните системи може да им струва 350 млрд. долара през 2016 г.

13:49 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антиамерикански корпоративни настроения стават все по-силни. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Антиамерикански корпоративни настроения стават все по-силни. Снимка: архив Ройтерс

"Случващото се наистина е лошо за американските компании“, обясни Лейтън. По думите му в Германия вече се усещат последствията от подслушванията, тъй като има все повече антиамерикански корпоративни настроения.

Технологичните компании не са единствените, които очакват потенциални загуби от разкриването на наблюденията на АНС, твърди Майрън Брилиънт, вицепрезидент на търговската камара във Вашингтон.

Проучвания показват, че продуктите и услугите, които разчитат на трансгранични потоци от данни, се очаква да добавят по 1 трлн. долара към икономиката на САЩ годишно през следващите 10 години.

„Това е приоритетен въпрос не само за технологичните и уеб базирани компании, но и за малките и средни предприятия“, смята Брилиънт. Според него ще пострадат и финансите, производството, здравеопазването, образованието, корабоплаването и още много други области.

По данни на Information Technology & Innovation Foundation пазарът на облачни технологии ще достигне 207 млрд. долара през 2016 г. Изследване на Алианса за сигурността в облака обаче показва, че 10 на сто от членовете на организацията са анулирали договорите си с американски доставчици на облачни услуги от май досега. 56% пък са заявили, че е по-малко вероятно да работят с компании, базирани отвъд океана. Ето защо се пораждат все повече опасения, че националните граници ще започнат ясно да си личат и в дигиталното пространство.

В продължение на години САЩ лобира срещу подхода, характерен за държави като Китай и Русия. През 2011 г. те дори предложиха на ООН „Интернет кодекс на поведение“, но САЩ се възпротивиха на идеята за подобна регулация.

Подобен междуправителствен подход може да попречи на темпа на иновациите и да забави глобалното икономическо развитие. Освен това би довел до безпрецедентен контрол над това, което казват хората, отбелязва Даниел Сепулведа, координатор на Държавния департамент на САЩ за международни комуникации и информационна политика.

Междувременно Бразилия обмисля законодателни промени, които да изискват от американските компании да използват местни центрове за данни или оборудване, разработени от правителството.

Законодателите в Европейския съюз (ЕС) искат споразуменията за търговия със САЩ да включват строги правила за американските компании, които обработват данни на гражданите на ЕС. Освен това при нарушения да бъдат налагани сериозни санкции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още