fallback

Google се насочва към разработката на квантови компютри

Компанията обединява усилията си с експерти, за да задълбочи изследванията си в сферата на изкуствения интелект

12:50 | 03.09.14 г.

Google разкри, че изследователски екип, ръководен от физика Джон Мартинис от Университета на Калифорния в Санта Барбара, ще се присъедини към компанията. Причината за това е стартирането на нов проект за изграждането на нови квантови информационни процесори, базирани на свръхпроводящата електроника, предава Ройтерс.

Quantum Artificial Intelligence Lab е част от съвместната работа на Google, NASA Ames Research Center и Universities Space Research Association, които искат да проучат възможностите за прилагане на квантова оптимизация, свързана с изкуствения интелект.

Екипът на Quantum AI ще има възможността да изпробва нови дизайни за квантова оптимизация и да създаде процесори, посочва директорът на Google по инженерните въпроси Хартмут Невън.

Компанията, която работи по проекти, включващи самоуправляващи се коли и роботи, се фокусира все повече върху изкуствения интелект през последните години.

По-рано през януари интернет гигантът частната компания DeepMind Technologies, която работи именно в сферата на изкуствения интелект.

През август основателят на Tesla и Space-X Елън Мъск разкри, че вижда истинска заплаха за човечеството в изкуствения интелект. Според него има шанс изкуственият интелект да стане много по-умен от хората, а това би имало катастрофални резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
fallback