IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се насочва към разработката на квантови компютри

Компанията обединява усилията си с експерти, за да задълбочи изследванията си в сферата на изкуствения интелект

12:50 | 03.09.14 г.
Google се насочва към разработката на квантови компютри

Google разкри, че изследователски екип, ръководен от физика Джон Мартинис от Университета на Калифорния в Санта Барбара, ще се присъедини към компанията. Причината за това е стартирането на нов проект за изграждането на нови квантови информационни процесори, базирани на свръхпроводящата електроника, предава Ройтерс.

Quantum Artificial Intelligence Lab е част от съвместната работа на Google, NASA Ames Research Center и Universities Space Research Association, които искат да проучат възможностите за прилагане на квантова оптимизация, свързана с изкуствения интелект.

Екипът на Quantum AI ще има възможността да изпробва нови дизайни за квантова оптимизация и да създаде процесори, посочва директорът на Google по инженерните въпроси Хартмут Невън.

Компанията, която работи по проекти, включващи самоуправляващи се коли и роботи, се фокусира все повече върху изкуствения интелект през последните години.

По-рано през януари интернет гигантът частната компания DeepMind Technologies, която работи именно в сферата на изкуствения интелект.

През август основателят на Tesla и Space-X Елън Мъск разкри, че вижда истинска заплаха за човечеството в изкуствения интелект. Според него има шанс изкуственият интелект да стане много по-умен от хората, а това би имало катастрофални резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
През последните 10 години множество технологични компании инвестираха в създаването на изкуствен интелект, като всички усилия досега претърпяха пълен провал. Т.нар. ,,умен автомобил" на Гугъл няма нищо общо с възможността на машината да мисли. За да се ориентира автомобилът на Гугъл използва поставени на автомобила сензори, плюс 6 камери, препращащи заснетата информация към сървър, който ги обработва и препраща до автомобила.За да се движи автомобилът използва Google maps и камери на трафика в реално време. Последното в никаква степен не доближава машината до способността да мисли. Въпреки, че Гугъл получиха много сериозна подкрепа от американското правителство по отношение на множество от услугите, вкл. Google maps,Google Earth, резултатите са повече от разочароващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още