IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel стартира проект, насърчаващ иновативността на учениците

В рамките на летен семинар младежите са изследвали възможности за създаване на различни проекти

16:34 | 29.09.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Intel</em></p>

Снимка: Intel

Intel стартира прилагането на Open-Source Galileo платки в България, давайки началото на нов проект, който има за цел да насърчи креативността при използването на технологии за ученици от средните училища, съобщават от компанията.

В рамките на проекта десетки гимназисти са започнали разработката на проекти на базата на микроконтролер платката Intel Galileo, която е базирана на процесора Intel Quark SoC X 1000 и 32-битовата система върху чип Intel Pentium brand.

В рамките на летен семинар на Galileo гимназистите, които са между 14 и 19 години, са изследвали възможностите за създаване на различни проекти, включително системи за интелигентно управление на домашни или офис уреди, свързани с интернет на нещата, малък робот с безжични сензорни мрежи и система за машинно обучение на малък робот.

Проектът е включен в програмата Intel Galileo, насочена към средното и основното образование. Тя провежда пилотни проекти в няколко училища в Европа. Плановете на Intel са да разшири програмата в още училища на континента, с цел насърчаване на предприемачеството, изобретателността и иновациите с технологиите, които Intel предлага.

На семинара е обявен и конкурс за най-добри идеи. Част от тях ще бъдат наградени с хардуерно оборудване, което е необходимо за тяхното изпълнение. Резултатите от конкурса ще станат ясни в началото на следващата година.

Семинарът е резултат от сътрудничеството на Intel с КМТ, Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. Целта на събитието е да подкрепи учениците, които имат желанието да изследват различните възможности на open хардуера, както и на модерната електроника.

По време на семинара учениците са се запознали със софтуерните и хардуерните аспекти на Galileo и с подробности за програмирането, които са необходими за начертаването на схеми на Galileo. Участниците са научили повече за платките и за начините, по които те могат да се вграждат в по-големи устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Проф. Даковски някога каваше, че изкуствения интелект е нещо, дето всеки знае че не може да стане, ама някой пък не знае и вземе че го направиТа и Интел са се насочили към тези, дето още не знаят какво не може да стане, може пък да го направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още