IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel подготвя революция с умни слушалки

Устройството измерва сърдечния ритъм и за разлика от своите конкуренти няма нужда от отделна батерия

13:30 | 31.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Intel</em></p>

Снимка: Intel

Животът на батерията е едно от основните предизвикателства в технологичната индустрия, пише Business Insider. Това е и една от пречките, които спират развитието на умните часовници, които трябва да имат елегантен дизайн, за да са привлекателни на пазара, но и да могат да издържат няколко дни с едно зареждане. Същото се отнася и за очилата за виртуална реалност, които в повечето случаи работят с комплект батерии, които се носят на колана, каращи цялото устройство да се чувства тежко и ангажиращо при употреба.

Инженерите продължават да работят по усъвършенстването на компонентите, нужни за изграждането на ефективни батерии за такъв тип устройства, но от Intel са измислили начин за радикално справяне с проблема в техните нови умни слушалки.

От технологичния гигант, съвместно с компанията SMS Audio, обявиха нов продукт, наречен SMS BioSport. Става въпрос за стандартни на пръв поглед слушалки, които се поставят в ухото, но могат да измерват пулса на носещия ги и да синхронизират информацията с мобилно приложение, измерващо колко калории сте изгорили по време на тренировката си.

Подобни слушалки предлага и LG, но тези на Intel и SMS Audio се отличават с това, че не се нуждаят от батерия. Устройството набавя нужната енергия от телефона през стандартен аудио жак, което според Intel е абсолютна новост в сегмента.

Умните слушалки на LG например работят с “медальон”, в който са разположени няколко батерии и сензори. Други устройства, които могат да следят сърдечния ритъм пък се нуждаят от специална презрамка, която спортистът слага на гърдите си.

Всички необходими сензори в слушалките SMS BioSport са вградени в самото устройство, което ги прави лесни и приятни за използване.

"Това е част от магията,” коментира Марк Ийстууд, старши дизайнер на устройствата за носене на New Devices Group отдела на Intel. “Елиминирахме цял компонент, като премахнахме батерията, която е проклятие в технологичния сектор. Така клиентите ни ще имат една грижа по-малко,” казва още Ийстууд в интервю за Business Insider.

Именно заради иновативната технология, слушалките на Intel-SMS първоначално ще се произвеждат в по-лимитирана серия от тези на LG. Въпреки че предлага всички основни екстри, достъпни и в конкурентни продукти, слушалките на Intel нямат гласови инструкции, каквито откриваме при продукта LG. От Intel съобщават, че в бъдеще смятат да интегрират повече технологии в устройството.

Колкото до притесненията, че слушалките ще изразходват голяма част от заряда на телефонната батерия, от Intel уверяват, че консумацията на електричество на устройството е сравнима с тази на стандартни слушалки.

От компанията усъвършенстват технологиите в своите слушалки в продължение на година. Инженерите на компанията не само е трябвало да измислят начин за захранването на слушалките, но и да се уверят, че самите високоговорители могат да работят заедно с инфрачервените сензори, използвани за измерване на сърдечния пулс.

Възможността слушалките да преминават мигновено между възпроизвеждането на музика, използването им като микрофон, когато телефонът позвъни, като същевременно измерват пулса на сърцето, е било значително предизвикателство за Intel.

“На практика те са взели зареждаща се батерия и са успели да вместят всички нейни компоненти в самите слушалки,” коментира Ийстууд работата на инженерния екип на Intel.

За да се стигне до крайния продукт от компанията са направили общо около 100 промени по проекта, заявява Ханс Мориц, вицепрезидент на New Devices Group и главен мениджър по индустриалния дизайн на компанията. След като работата по технологията приключила, екипът на Intel е трябвало да събере всичко това в достатъчно малки и красиви слушалки.

Въпреки че устройства като SMS BioSport на Intel и Activity на LG навлизат уверено на пазара, хората продължават да предпочитат устройства за следене на сърдечния ритъм, които се закачат на китката. От Intel обаче са уверени, че новото поколение слушалки измерва пулса по-точно от традиционните устройства.

Очаква се SMS BioSport да излязат на пазара в края на есента. Засега цената остава неизвестна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още